CRAB Studio creates cave-like meeting rooms
at Bond University architecture faculty

| 1 comment
 

Curving concrete walls frame secluded meeting rooms along the central thoroughfare of this architecture faculty building at Bond University in Queensland, Australia, by Peter Cook's architecture firm CRAB Studio (+ slideshow).

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Bond University engaged Peter Cook and Gavin Robotham's CRAB Studio to create the new home for the Abedian School of Architecture at its Gold Coast campus, which was designed by renowned Japanese architect Arata Isozaki in the late 1980s.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Studios, offices, labs and resource rooms are arranged on either side of a corridor that rises gradually along the length of the building, corresponding to the sloping hilltop site.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Based on their experiences of teaching in some of the world's leading architectural institutions, Cook and Robotham proposed a series of informal working environments throughout the faculty, as well as dedicated teaching spaces. These included the cave-like sheltered meeting rooms, which are described as "scoops".

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

"We created a very ambient building, where the individual can really identify with the nature of his or her activity; thus the studio pads, scoops, decks and corners, though based on a clear hierarchy and system, have significant shifts of direction or variations of size," the architects explained.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

The quiet meeting spaces are nestled against the base of smooth concrete walls that open onto the central pathway on one side, but also connect to the open studio spaces.

Studios occupy areas along the southern side of the stepped ground floor and are fronted with full-height glazing and doors that open out onto a sheltered outdoor deck, which merges with the turfed landscaping.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Curving staircases suspended from the external walls of two of the scoops lead to an upper storey housing further studios and offices as well as a lecture space, reading room and reception suite.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

CRAB Studio also designed the colourful, irregularly shaped furniture used throughout the studio spaces, which can be configured in different arrangements depending on the tasks being performed.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

The orientation of the building's east-west axis was determined by the need to control its exposure to sunlight, while presenting a solid facade towards the colder south winds.

In addition, north, east and west-facing walls and windows are sheltered by a series of projecting leaf-like canopies supported by groups of slender metal columns.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

"We wished to manipulate the surface of the building – sheltering it from direct northern light and filtering the southern light into the interior. Avoiding glare and overheating, without homogenising one's experience of the interior," said the architects.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Undulating metal panels wrap over the top of windows on the north facade, shielding the interior from the harsh northern sunlight.

Photography is by Peter Bennetts.

Here's some more information from the architects:


CRAB'S approach to the Bond design:

It is our experience that philosophical intentions and curricula have a habit of ebbing and flowing over time but should always be based around observable habits and needs. Changes occur in response to world issues and new global challenges but sometimes the generators of change are more local - a change of personnel, for example. Hopefully they are the result of thoughtful extensions to the discipline of architecture – the entrenchment of a new way of teaching which reflects life outside.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Thus the material disposition of elements, spaces and mechanisms must be devised in such a way that future visions are not inhibited. A big, bland shed that could be subdivided by screens might be a response to such a view, but we believed strongly in the responsibility of architecture to identify – and by this identification – to stimulate. Thus this building, the studios and other major spaces follow a clear system – but with deliberate idiosyncrasies – that can resonate with the users. We illustrate this delight in 'the 'incidental' and the 'episodic' by logging moments in the building's life, responding with devices such as the 'scoops' and constantly drawing upon our long experience of architecture schools.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

We play out our belief that - as well as identifiable 'teaching'- the experience of a good school is made up of friendship, atmosphere, nuance intriguedness and inspiration. So we devise a series of stages upon which this can all be played-out : which result in 'platforms', 'pockets', 'corners', 'eyries' and 'escape runs'. There are built elements and territories that cry out to be appropriated by those who themselves will spend their lives responding to peoples' needs.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Forested pads and silent scoops

Bond University's new Abedian School of Architecture might be experienced as varied and episodic journey. Sheltered and determined to the north, the building is airy, effortless and free to the south. The curvature of its spinal interior route establishes a new soft core for the North West Quadrant of the Campus – a core populated by the life of the school, by student experimentation, social gatherings, lectures, crits and weird happenings...

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

Leaving the existing spine pathway, the broad internal path dives underneath the nose of the quiet-study strip and proceeds past a series of 'scoops'. Via its meandering internal 'hill', the rise and fall of the building gently echoes the topography of its surroundings. From this 'street' the faculty's studios and large gathering spaces spread out onto a terraced deck – which itself melts into a re-vegetated hillside garden. These 'tectonic rafts' together with the central 'spine', quieter study areas and dramatic 'scoops' define the building's rocky core. In welcome contrast a majority of the filtering 'wraps' and 'insertions' are of a softer, more translucent character.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

We created a very ambient building, where the individual can really identify with the nature of his or her activity – thus the studio pads, scoops, decks and corners – though based on a clear hierarchy and system – have significant shifts of direction or variations of size. These elements particularise – we hope, in a subtle and enjoyable way.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

We wished to manipulate the surface of the building – sheltering it from direct northern light and filtering the southern light into the interior. Avoiding glare and overheating – without homogenising one's experience the interior. We created instead, an idiosyncratic series of 'lit places' and darker, more elemental pockets.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio

A multi-modal approach climate control

Our proposal is designed from the ground up to minimise undesirable solar gain within the building's thermal envelope. Both the roof and façade systems anticipate the potential strength and direction of the Queensland summer sun. Together the orientation of the building’s openings, with the sunhoods and column system of the facades succeed in mitigating a majority of the Sun's potentially excessive effects.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio
Ground floor plan - click for larger image

The building's orientation reduces the potential exposure of the north, east and west facing walls and windows. On these facades, each opening is sheltered from the strongest direct sunlight. Additional summer solar protection has been applied to all north facing windows. On the largest, west elevation external vertical columns and overhanging roof protect the studio areas from the harshest indirect summer sun.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio
First floor plan - click for larger image

We have also taken account of the prevailing winds during the development stage of our scheme. The building encircles the crown of the hill, turning its harder 'back' to the colder south winds. Winds, whereas the north façade shelters a variety of window configurations that are screened from the sun by a series of metallic 'eyebrows' that effectively create a art piece as well as a shielding system. Internally, the main circulation areas along the internal 'street' act as a thermal buffer and encourage the natural movement of air along the length of the building.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio
Second floor plan - click for larger image

The building's construction also provides a higher degree of inertia against external temperature fluctuations than similar contemporary technologies. The thermal mass of the concrete 'scoops' absorb heat when the surroundings are hotter than the mass, returning that warmth to the environment during the evening and at night when the surroundings are generally cooler. Whilst it may not be possible to eliminate entirely the need for traditional mechanical air-conditioning in all areas of the building, the differentiated internal envelope allows for flexibility in its application whilst the design of the building itself will limit the degree to which conventional cooling methods need be relied upon.

School of Architecture, Bond University by CRAB studio
Diagrammatic section one - click for larger image

Client: Bond University
Type: Educational
Location: Queensland, Australia
Budget: $ 16,200,000 AUD
Dimension: 2.500 m2
Primary team: Sir Peter Cook and Gavin Robotham, Mark Bagguley, Jenna Al-Ali, Ting-Na Chen, Lorene Faure, Yang Yu, Tim Culverhouse
General contractor and project management: ADCO, Gold Coast
Structural and environmental engineers: Arup, Brisbane

School of Architecture, Bond University by CRAB studio
Diagrammatic section two - click for larger image
  • No

    It looks like the worst of Gehry and Zaha put together.