Indonesian house by SUB features
chiselled edges and a grassy courtyard

| 2 comments
 

Corners appear to have been sliced away from the cantilevered concrete upper floor of this house in Indonesia by Jakarta studio SUB.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

Located in a neighbourhood of Indonesian city Tangerang, SUB's Trimmed Reform House was designed with a series of tapered edges to reduce its visual impact, helping it to conform to the scale and height of its neighbours.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

Architects Muhammad Sagitha and Wiyoga Nurdiansyah describe this process as "tightlacing" – comparing it to the practice in fashion where corsets are used to alter the shape of the human figure.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

"Tightlacing the form, by trimming some edges and implementing a flat roof design, made this house conform to the existing 'slim' trend of the context," they said.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

The ground floor of the two-storey house has a U-shape, which wraps around a central courtyard. The floor above has a more simple rectilinear form that overhangs the walls of the floor below to help channel rainwater away from the base of the building.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

"Being a house that is built in a tropical climate, it requires large overhangs to prevent rainwater from leaking through the windows," said the architects.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

A local planning regulation prevents the client from adding a fence around the perimeter of the property, so the architects designed a facade that can be closed off or opened up, to offer varying degrees of privacy.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

On one side, a sliding wall can be pulled back to reveal the kitchen and utility rooms. Another side features an oversized door that allows the residents to extend their dining area into the garden.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

"The design solution resulted in the facade of the ground floor becoming a barrier wall with little openings, but during certain events the wall can transform and function into a large massive door that allows a dramatic opening," added the architects.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

Floor-to-ceiling glazing also connects the living and dining room with the courtyard, creating a connection between this inner space and the surrounding garden.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

By contrast corrugated cement panels create a boxy volume around the kitchen and utility rooms, allowing them to be concealed when not in use.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

The children's bedroom sits on the ground floor, while the master suite is located on the top floor. A study is also located upstairs, opening out to a grassy terrace on the roof.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

Photography is by Muhammad Sagitha.

Here's a project description from SUB:


House of Trimmed Reform

Reading about the dress reform movement during the Victorian period, there exists body shaping clothes that uses tightlacing to achieve a fashionable silhouette. The hourglass effect comes at a price to the body though, the art of being squeezed, laced up in a shocking contraption. Strap me in and lace me up.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

Reformers critiqued against tight lacing and spread as an anti-fashion movement called the Artistic Dress in the 1860s and reemerged as the Aesthetic Dress in 1880s. In the end it required all people to be dressed healthily, comfortably and beautifully.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

Body shaping clothes inspired the concept for the form of this building. Being a house that is built in a tropical climate, it requires large overhangs to prevent rain water from leaking through the windows.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

This results in a mass that becomes bulky and looks un-proportional to the surrounding houses, but by 'tightlacing' the form by trimming some edges and implementing a flat roof design using PVC material made this house conform to the existing 'slim' trend of the context. Other than cutting costs and the added benefits of the material, the height of the two storey house compliments the surrounding single story houses and becomes a fitting accent at the end of the row.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB

With a contemporary language which still holds the properties of tropical architecture and new materials, this design has fashioned a new architectural typology. The limitation of budget has caused the built space to be modest, whereas the un-built land is utilised as an extended space towards the outdoors.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Section A - click for larger image

A regional law that restricts the construction of fence becomes an issue for safety and privacy, to overcome this issue the design solution resulted in the facade of the ground floor becoming a barrier wall with little openings, but during certain events the wall can transform and function into a large massive door that allows a dramatic opening. The visual focus is then inverted towards the inner court by using large openings so that it could be appreciated from all rooms.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Ground floor plan - click for larger image

The living room and lower bedroom has the best view of the inner garden. The service area also gets good ventilation from the garden, but using movable wavy cement panels with a limited degree of opening does not disturb the other rooms from service activities.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
First floor plan - click for larger image

These panels create varying forms when opened or closed and all doors are concealed which gives the service area an illusion of a single insertion box in the building. Laundry and other service areas doesn't disrupt the visual aesthetics of the house, which is a common sight of the surrounding houses.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Section A - click for larger image

The use of the large and wide doors gives a unique effect when opened, and even more so the barrier wall that faces the road can be opened during certain events which can create a grand connection between the inner court to the front garden making it one large open space with the living room acting as its transition. Flexibility of space is taken full advantage of to remove the limits of a limited space.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Section B - click for larger image

The built space which has been limited by building costs does not affect the room's ability to have a spacious feeling. The leftover space becomes an open green space as an extension of the room. The inner court becomes the point of attraction from the rooms around it.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Front elevation - click for larger image

The roof of the lower bedroom and service area is transformed into a roof garden, creating a multiple garden effect which can be enjoyed from the second floor bedroom and studio.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Side elevation - click for larger image

Playing with the floor level by the stair circulation gives an opportunity of creating a storage space for shoes in a clean and neat fashion. It also creates an attractive opportunity for kids as their performing stage. In addition, the spotlights from the exposed ceiling could also change the function of the whole living room to become a stage for the kids to act and play.

Trimmed Reform House Indonesia by SUB
Rear elevation - click for larger image
  • John

    KEREEEEN!

  • roar

    Beautiful, I’m in love.