Cao Pu converts Nanjing apartment
into fashion studio

| Leave a comment
 

Chinese architect Cao Pu has helped a couple reconfigure their awkward workspace in Nanjing by adding a series of translucent screens.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

The entrepreneurial couple rented a two-bedroom apartment on the ground floor of a building in the Xinjiekou area of the city, with plans to convert the residence into a clothing design studio.



They knocked through the wall separating the two larger living room and bedroom spaces, but had to leave sections of it intact to maintain the building's structural integrity.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

This created awkward spaces around the edges of the new room, rather than the fully open and spacious area they were hoping for.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

"The couple did not anticipate the problems that were caused by the architectural structure and interior pipe shaft of the apartment," said Cao Pu. "Due to a number of non-removable supporting shear wall piers and interior pipe shafts, the space the couple was left with took on a very strange and peculiar shape."

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

Pu arranged for the structural wall sections to be recut to form a regular rectangular space that spanned the original two rooms.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

The "waste" spaces on all sides were each assigned a purpose, utilising all areas of the apartment.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

The main rectangular space was encompassed by a pinewood frame to mark out the main studio space, incorporating book shelves and storage spaces.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu

"We selected a set of wood bookshelves to serve as a room divider in the main workspace, which in turn also provided a manner to store books, magazines, and other items," Pu said.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu
Floor plan – old to new from left to right – click for larger image

Translucent polycarbonate panels filled in some sections of the frame, while others were left open to form windows and doorways to other parts of the building.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu
Isometric sketch: knocking down the wall – click for larger image

Sliding doors that lead onto an adjacent balcony were removed to create enough space for a small meeting room.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu
Isometric sketch: problems with the shear walls – click for larger image

A bay window looking onto the garden became a small seating area opposite the existing bathroom, which was retained and concealed behind the translucent panels.

Towards the back of the building, a narrow strip of space is used as a display area for the fashion designs.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu
Isometric sketch: defining the central rectangle

The original kitchen was opened up to the main entrance, while the second bedroom remains closed off to act as the finance office.

Nanjing apartment conversion by Cao Pu
Isometric sketch: inserting the wooden frame

Space is often at a premium in design studios, which leads architects and designers to create clever solutions to maximise floor area.

A 15-square metre room inside an artist's Tel Aviv apartment turns into a workspace with the help of folding furniture, while mobile workstations help to reconfigure the layout of a Melbourne studio.

Photography is by Zhang Zheming.