Wooden screens divide TBWA/Lisbon
offices by ColectivArquitectura

| 3 comments
 

Slatted timber panels break up spaces in this concrete-lined office for an advertising agency in Lisbon by local studio ColectivArquitectura (+ slideshow).

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

The workspace for the Portuguese branch of agency TBWA is situated on the 9th floor of a 1970 building, designed by architect Fernando Silva as a headquarters for electronics company Philips.



ColectivArquitectura were given a tight budget and short timeframe to complete the project, so chose to take advantage of the existing structure and use it to inform the rest of the interior.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

"The brief asked for a low budget intervention plus the need to be performed in a short period of time, without distorting the [client's] concept 'disruption'," said the architects.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

A pair of slatted wood screens sit perpendicular to one another, spanning between the exposed concrete columns.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

"Two elements in wood, with only a residual treatment, punctuate the space and function as visual filters," the architects said.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

The first is positioned in front of the entrance, blocking the view of a long table that stretches the length of the room and accommodates 36 desk spaces.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

Turning right, the second screen conceals a lounge area with high-backed grey upholstered seating.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

Further workspace is provided by a table and seating in matching wood, while benches also run beneath the rows of windows along the longer two facades.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

A meeting room and private offices are hidden behind dark grey panels at the back of the 500-square-metre space, which contrasts with the otherwise white walls.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

Concrete was poured and levelled to create the smooth floor, whereas it was sprayed onto the ceiling to give a textured finish.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

Strips of lighting form parallel lines across the ceiling and a lower light source is suspended above the long desk, running in the same direction.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura

Dark grey pendents matching the colour of the seating area are positioned above the wooden bench.

Photography is by FG+SG.


Project credits:

Architects: ColectivArquitectura – Vera Martins Alves, Cristóvão Fonseca Ferreira
General contractor: Luís M. M. Martins Unipessoal, Lda
Wood contractor: Socorte, S.A.

TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura
Site plan – click for larger image
TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura
Floor plan – click for larger image
TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura
Sections – click for larger image
TBWA/LISBOA offices by ColectivArquitectura
Elevation – click for larger image
  • Jane

    Looks like a great place to work.

  • I don’t agree Jane

    Would you want to work here? I wouldn’t.

  • jamie

    I’m completely baffled by the use of indirect lights with that rough ceiling?