Amano Design Office wraps Tokyo
office block with steel ribbons

| 3 comments
 

Narrow strips of steel give an undulating facade to this renovated commercial block in Tokyo by Japanese firm Amano Design Office (+ slideshow).

Dear Jingumae by Amano

Architect Yoshihiro Amano came up with the design for the Dear Jingumae Building after being asked to give the existing structure a new frontage that would allow it to stand out from its neighbours.

Dear Jingumae by Amano

"We aimed at a design with a soft expression that would be favourably accepted by passersby, while standing out from the surrounding buildings that tended to have physically hard expressions," he explained.



Dear Jingumae by Amano

The 25-year-old structure was previously used as an office but will now accommodate a shop on at least one of its floors.

Dear Jingumae by Amano

The curving stainless-steel louvres wrap around the upper floors of the three-storey-high structure, creating curves intended by Amano to be reminiscent of soft clothing.

Dear Jingumae by Amano

The architect used a computer program to generate the three-dimensional form, which is made up of only two types of radius accompanied by straight lines.

Dear Jingumae by Amano

"The louvres give a soft expression by connecting three-dimensionally misaligned radiuses [of the existing structure]," said Amano.

Dear Jingumae by Amano

Large windows can be glimpsed through gaps in the louvres, allowing light to filter gently into the building.

Dear Jingumae by Amano

"At a time with a feeling of stagnation, we expected the building to create a new relationship with its surroundings, to add variety and a rich expression to the street, and to vitalise the neighbourhood," said Amano.

Dear Jingumae by Amano

A external staircase leads up from the facade to the first floor, meeting an internal stairwell connecting all three over-ground storeys with the two basement levels. This allows the building to easily accommodate several tenants.

Dear Jingumae by Amano

Fluorescent tubes provide internal lighting and are positioned randomly to give a sense of character to the otherwise simple interior finishes.

Dear Jingumae by Amano

Photography is byΒ Nacasa & Partners.


Project credits

Designer: Amano Design Office – Yoshihiro Amano
Structural engineer: Rhythmdesign – Takushi Nakata
Construction firm: Nakano Corporation

Dear Jingumae by Amano
Geometry diagram – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Basement two floor plan – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Basement one floor plan – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Ground floor plan – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
First floor plan – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Second floor plan – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Roof plan – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Sections – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Front elevation – click for larger image
Dear Jingumae by Amano
Side elevation – click for larger image
  • mik

    That’s a big basement!

  • Concerned Citizen

    Tacking an irrelevant facade on a building never has worked in the past. It still doesn’t.

  • mimi

    What a fantastic execution, compliments to everyone involved.