Layer uses large hemp tiles to create tessellating Scale partition system

| 12 comments

Benjamin Hubert's London studio Layer has designed a modular screen system made up of triangular hemp tiles for Australian textile company Woven Image (+ slideshow).

Scale partition by Benjamin Hubert

The Scale system relies on a hexagonal framework that is constructed from individual three-pronged thermoplastic sections. These join together to create a base for the covering fabric tiles, and rest on oval aluminium feet.



"After experimenting with a wide range of structural forms we arrived at the skeleton structure as it was the best balance between structural rigidity in plastic – selected for its lower cost than metal to keep the product price accessible – and visual appeal with a strong identity," Hubert told Dezeen.

Scale partition by Benjamin Hubert

Double-sided triangular pieces, made from recycled and pressed hemp, then clip to the framework using magnets that are placed at the corners of each tile.

Scale partition by Benjamin Hubert

"It is 100 per cent recycled and recyclable," said Hubert.

"It has a very light footprint and an open structure which increases the material surface area, enhancing the acoustic sound-absorbing properties of Scale."

Scale partition by Benjamin Hubert

Indentations in the material cause the pattern of the hexagonal structure to show through once the screen is constructed.

Scale partition by Benjamin Hubert

The 330-millimetre-tiles can be removed to create openings, and users can great gentle bends in the screen by adding curved framework pieces.

The entire Scale system can be assembled without tools, as the components clip together using a bolt system.

Scale partition by Benjamin Hubert

"Workplaces today are constantly in flux, with teams organically growing and shrinking as projects demand," said Hubert, who created similarly modular screens for the 2013 edition of 100% Design.



"Commercial interior spaces need to be able adapt to these demands and Scale for Woven Image delivers a solution to enable this with both flexibility and adaptability, whilst retaining a strong sense of visual engagement.

Scale partition by Benjamin Hubert

Using the modular framework, the Scale partition can be adapted for the needs of various spaces, and made larger or smaller as needed.

The company claims that by making the product so adaptable, its lifespan has been extended and its carbon footprint reduced.

Scale partition by Benjamin Hubert

Since rebranding his studio as Layer earlier this year, Hubert has redesigned the charity collection box and launched a concept wearable that could track personal carbon consumption.

  • Guest

    Seems quite over engineered, both in construction and language.

    • Xaya

      True! Looks to me some interior design student combined his passion with Star Wars. It’s definitely a abstracted T-Fighter, right?

    • Td83

      Totally! Creating huge plastic supports for something like this is way over the top!

      • how else?

        How else would you support it? It’s free-standing and needs to be strong enough to stand!

        • suz

          How about a lightweight metal/wood frame plus hanging the fabric panels? Massive overuse of plastic equals green washing. Sustainable design should be about reduction of materials.

  • Yep

    Wow – beautiful.

  • Looky look

    A lovely piece of sustainable engineering and lovely to look at!

  • Beautiful

    Very beautiful – would love to see in situ.

  • haroldB@gmail.com

    Looks like a wall of Dorito chips.

  • Why?

    Why? Seems well engineered to me. When you design from plastic you create affordable design, a free standing screen like this would need enough structure to stop it swaying hence the ribs etc.

  • Popeye

    Good for the eye and good for the planet! What is not to like?!

  • Joggl

    It is visually quite strong, maybe not for everyone. I would like to have it in the studio, but not at home. Magnets are very toxic. It would have been nice if they had found another solution for connecting the structure with the panels.