Half-Slope House nestles against a hillside in Brazil's Mantiqueira Mountains

| 3 comments

This house by São Paulo architects Denis Joelsons and Gabriela Baraúna Uchida is built against the steep terrain of the Mantiqueira Mountains in south-east Brazil and sheltered beneath a large sloping roof (+ slideshow).

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

Located just outside the village of São Francisco Xavier, Half-Slope House straddles a retaining wall left over from the demolition of a previous building.

It was designed by Joelsons and Baraúna Uchida as a weekend house for a couple of psychiatrists based in São Paulo.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

The lower part of the plot is occupied by a large sunken living area encased in glass, while three bedrooms and bathrooms are set back into the upper part of the slope. Both areas are sheltered beneath a large sloping roof that mirrors the incline of the terrain.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

"Built upon the retaining wall, this house's geometry manifests the encounter between the natural rise of the terrain and a manmade plateau," said Joelsons and Baraúna Uchida. "Above all, the construction lies in the intersection of natural terrain and human habitat."

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

While the 115-square-metre house could have fitted completely on the plateau, the architects chose this partially embedded arrangement to free up the flattest part of the site for outdoor activities.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

The open-plan living area features a large sliding door, which allows the dining table to be easily moved out into the garden.

The house's brickwork and garapeira wood structure is left exposed throughout the interior, complementing floors made from burned ceramic tiles. A concrete fireplace stands at one end of the glazed sitting area.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida



In contrast to the brightly-lit and glazed living area, the three bedrooms and bathrooms are half-buried in the earth. A long dormer window and clerestory glazing both help to draw light into this upper portion of the house.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

A wooden door opens onto a gravel trail on top of the retaining wall from a corridor that links all three bedrooms.

This allows visitors to step outside without having to walk across the living space because "when it comes to a country home, outdoor leisure areas are as important as the indoors".

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

Steps lead down to the lower level where a glass door in the same gable opens into the living room.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

"There is intent in the design to create diverse spatial sensations, which differ from what one usually experiences in everyday life in a city apartment," said the architects.

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida

"In its essence, the project revolves around the act of building a house merged with its site; not as a mimic of nature, but as something that feels deeply rooted in its righteous place," they added.

Photography is by Pedro Kok.


Project credits:

Architects: Denis Joelsons, Gabriela Baraúna Uchida
Timber engineer: Stamade
Foundation engineer: Edu Botelho Baraúna Junior
Construction: Marcos Roberto de Almeida

Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida
Location plan – click for larger image
Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida
Site plan – click for larger image
Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida
Section one – click for larger image
Half-slope House by Denis Joelsons Gabriela Barauna Uchida
Section two – click for larger image
  • Vigarano

    Lovely little house. If only the clients had asked for more than a minibar fridge in the kitchen…

  • Leo

    I love the brickwork and the tiles.

  • blau

    Haha, the minibar fridge may yet come to bite the clients, but it really is a neat house. Love the siting and harmonious layout.