Perforated shutters animate facade of Melbourne house by Jackson Clements Burrows

| 1 comment

Perforated screens cover the windows of this cement-clad house in Melbourne by Jackson Clements Burrows Architects, allowing light from within to shine through circular openings (+ slideshow).

May Grove by Jackson Clements Burrows

Jackson Clements Burrows designed the house as an "open-plan sanctuary in the inner city" for a couple and their cat Biggles in the city's Sunbury suburb.

Eschewing the gabled style and walled gardens of neighbouring residences, the 190-square-metre residence named May Grove is formed from two long and narrow blocks.

May Grove by Jackson Clements Burrows

The blocks are clad in opaque panels of cement, while windows and garage doors have perforated metal shutters.

This perforated detailing also features in the brick walls of another Melbourne residence by the same studio, as well on a wooden holiday cabin on the Victoria coastline.

May Grove by Jackson Clements Burrows

"The project explores the relationship between public and private space, and reimagines the vernacular single-fronted terrace typology," said the local studio.



"The facade is abstract yet engaging and interactive with the street."

May Grove by Jackson Clements Burrows

"The operability and translucency of the shutters contribute a level of engagement with the street, amplified in the evenings when the glowing perforations animate the facade to create a playful and vibrant entry forecourt," it added.

May Grove by Jackson Clements Burrows

A wide driveway and double garage at the front of the block buffers the house from the street, and a wooden deck leads from the footpath to the east side of the house where the entrance is located.

May Grove by Jackson Clements Burrows

"Unlike its neighbours, the house does not enclose itself with a front fence but creates relief with the open forecourt situated within a streetscape of concrete crossovers and high fences," explained the studio.

May Grove by Jackson Clements Burrows

The ground floor comprises a single open-plan space containing the kitchen, lounge and dining area.

The area is simply finished with a wooden staircase and cabinetry, white furnishings and textiles with a neutral palette were selected to dress the space.

May Grove by Jackson Clements Burrows

The perforated shuttering casts a distorted pattern of light and shadow over the white-painted walls, while other sections of the space are lined in dark timber.

May Grove by Jackson Clements Burrows

Two bedrooms and a pair of bathrooms are set on the first floor, separated by a central atrium that forms a dining space on the ground floor. Sheer drapes can be drawn around this opening, which is lit from above by a narrow skylight.

May Grove by Jackson Clements Burrows

A small patio set into a notch in the west side of the building is aligned with this opening, while a larger garden is set at the back of the house.

Photography is by Peter Clarke.


Project credits:

Architects: Jackson Clements Burrows Architects
Project team: Tim Jackson, Jon Clements, Graham Burrows
Builder: Martin Brothers Building
Engineer: Meyer Consulting
Lighting: Light Projects

May Grove by Jackson Clements Burrows
Ground floor plan – click for larger image
May Grove by Jackson Clements Burrows
First floor plan – click for larger image
May Grove by Jackson Clements Burrows
Cross section – click for larger image
  • Meme

    Beautiful pictures.