APA creates warehouse-inspired interior for refurbished London townhouse

| 3 comments

Architecture studio APA has renovated a Victorian townhouse in London's Canonbury neighbourhood, creating a bright and open interior intended to recreate the spaciousness of a converted warehouse (+ slideshow).

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

The terraced property built in the 1860s had previously been subdivided into two flats, but its new owners asked APA to reinstate the original internal arrangement and make the most of its large dimensions.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

"The clients, who had moved from a warehouse conversion, were drawn to the end-of-terrace property for its unusually wide proportions," said the architects.

"This renovation brings the scale and light of warehouse living to a traditional London townhouse," they added.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

Due to its location within a conservation area, it was necessary for the property's main facade to retain its original appearance, with visible signs of the renovations limited to the interior and rear elevation.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

Full-width glazing added to the rear of the building opens up the previously dingy lower levels to the garden and allows natural light to penetrate deep into the internal spaces.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

The floor of the lower-ground level was lowered to increase the ceiling height of the kitchen, and a double-height space was created adjacent to the stairwell.



Sliding doors connect the kitchen and the new atrium with an outdoor terrace. The kitchen's concrete floor matches that of the terrace, enhancing the sense of continuity between the internal and external areas.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

"Our brief was to be ambitious, to really make the most of the building," said project architect Pip Marshall.

"To re-plan wasted spaces, improve the journey out to the garden level and open everything up. It felt important to respect the old house, while making these quite drastic changes."

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

A five-metre-long frameless glass roof added above the staircase introduces daylight into the circulation areas, and filters down to the levels below.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

A minimal palette of polished concrete, Carrara marble, and white-stained plywood gives the kitchen area a bright and clean feel. Fitted cabinetry throughout the house optimises the available space and reduces visual clutter.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

Douglas fir used for flooring and the staircase gives these surfaces a warmer tone that is accentuated by cherry wood details, including a handrail that slots into the solid plywood balustrade.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

Plenty of attention was also paid to improving the house's environmental performance, with the original single-glazed sash windows replaced with double-glazed replicas and internal insulation added throughout.

Canonbury Townhouse by APA Architects on Ockendon Road, London

In addition to residential architecture projects, APA works on projects of larger and smaller scales, including interiors for retail spaces.

It has designed several shops for fashion designer Stella McCartney, including one in Milan with a multicoloured herringbone floor and another in Las Vega featuring an artwork of a horse made from suspended crystals.

Photography is by Ed Reeve.

 

Canonbury townhouse by APA London
Lower ground floor plan – click for larger image
Canonbury townhouse by APA London
Upper ground floor plan – click for larger image
Canonbury townhouse by APA London
First floor plan – click for larger image
Canonbury townhouse by APA London
Second floor plan – click for larger image
Canonbury townhouse by APA London
Section – click for larger image
  • Thom Chesshyre

    Loving the garden.

  • Concerned Citizen

    It would be great if you could show some of that warehouse-inspired interior, in addition to all that nicely finished interior.

  • Tim Wolfe-Murray

    I’m really drawn to comment on the garden and the strange collection of chemicals in the back garden… They are very neatly aligned with their bright red lids.