CC Arquitectos builds timber-framed Santana House in Mexican woodland

| 4 comments

CC Arquitectos used weathered stone, natural wood and huge panels of glazing to create this secluded woodland house in Mexico's scenic Valle de Bravo region (+ slideshow).

Santana House by CC Arquitectos

Led by architect Manuel Cervantes Cespedes, the Mexico City studio designed the single-storey Santana House to nestle inconspicuously among the trees of its forested site, offering the ultimate privacy for its occupants.

Santana House by CC Arquitectos

The 500-square-metre property is all laid out on one storey, although its floors are stepped to follow the gentle slope of the landscape. It is also divided up into different blocks, which frame spaces around the perimeter.

Santana House by CC Arquitectos

"Casa Santana has been carefully placed on its site and within the natural context," explained CC Arquitectos, which also recently completed offices for a soilless vegetable farm.



"From the outset, the design sought to take full advantage of the property's proportions and open spaces."

Santana House by CC Arquitectos

Rugged stone blocks form the walls that face the approach road, giving the building a rough multi-tonal texture.

There are two recesses in this facade, both glazed. The largest opening frames an existing tree, and provides the main entrance to the property.

Santana House by CC Arquitectos

"Using one of the existing trees as the heart of an entry courtyard, a space is created for people to come together," said the team.

Santana House by CC Arquitectos

Inside, the stone walls continue to form partitions between spaces. But almost every other visible wall is glazed, creating views between rooms, as well as out to the expansive woodland beyond.

The house has structure made from locally milled timber, with a design based on a series of repeated frames. The chunky columns and beams line every living space.

Santana House by CC Arquitectos

Stone slabs provide flooring throughout the building, and were also used to construct a fireplace and wood store in the main living space.

The aim was to create "a sense of materials existing at one with the surrounding area", according to the studio.

Santana House by CC Arquitectos

The living space is located on the northeast side of the building, and features glass walls on all four sides. The lounge takes up one side of the space, while the kitchen and dining area occupy the other.

"The furniture was all made in situ using stone finishes and the same wood as used for the structure itself, all as part of a total integration of the space and its function," said CC Arquitectos.

Santana House by CC Arquitectos

A corridor leads through from here to a study that doubles up as a guest bedroom, complete with en-suite bathroom and private terraces.

Beyond, three bedrooms are lined up alongside one another. All three offer views out to the forest, and open to a sheltered terrace that runs along the rear of the building.

Santana House by CC Arquitectos

The bedroom and living room block frame a garden area, where a reflecting pool and jacuzzi have both been installed amidst the shrubbery.

Santana House by CC Arquitectos

"The landscaping is central to the project by generating a transition between the building and nature, through the use of regional plants, further adding to the sense of integration sought by the project," added the team.

Santana House by CC Arquitectos

Valle de Bravo is a two-hour drive west of Mexico City, located on the shore of Lake Avándaro, and has become a popular weekend getaway for the city's most affluent residents.

CC Arquitectos has previously built another house there – a residence with a stable on the roof. Other recently built properties in the area include a concrete-framed house by Taller Hector Barroso.

Photography is by Rafael Gamo.


Like Dezeen on Facebook for the latest architecture, interior and design news »


Project credits:

Architecture: CC Arquitectos – Manuel Cervantes Cespedes
Design team: Mariloly Rodriguez, Omar Rojas, Alejandro Soberon, Jose Luis Heredia
Landscaping: Entorno, Taller de Paisaje

Santana House by CC Arquitectos
Site plan – click for larger image
Santana House by CC Arquitectos
Floor plan – click for larger image
Santana House by CC Arquitectos
Section one – click for larger image
Santana House by CC Arquitectos
Section two – click for larger image
Santana House by CC Arquitectos
Section three – click for larger image
  • Guest

    Such extensive use of wood has sacrificed modernity. The case for using some steel.

  • Concerned Citizen

    The plan is very simple, but effective, and huge. I like the way everything fits together. There are only a few concerns:

    With all those hard surfaces, is noise a problem? I suppose if they can afford that house, they can afford slaves to keep that floor clean. The posts outside are already showing severe splitting.

  • Really beautiful space. The use of natural materials without the layers of insulation, plaster, paint, etc, has given a very contemporary space a very warm, natural feel.

  • Zac

    Beautiful materials and beautifully spaced.