Takeru Shoji Architects top a timber-clad house with a "big hat"
Tags:

Search results:

Takeru Shoji Architects tops a timber-clad Japanese house with a "big hat"

A white timber roof masks the upper storey of this Japanese house by Takeru Shoji Architects, but is raised on wooden stilts to reveal the pale timber facade of the lower level (+ slideshow).

OH House by Takeru Shoji Architects

Japanese firm Takeru Shoji Architects designed the two-bedroom wooden residence, named OH! House, for a family of four in a residential area of Niigata, Japan.

The bedrooms are spaced across the ground floor, giving direct access to a small garden between the inner and outer facades of the building, while the living areas are spread across the upper floor.

OH House by Takeru Shoji Architects

The wooden roof structure is pulled down over the top storey of the house, shading two terraces from the elements and restricting views of the interior space.

"A big hat put on the entire house creates a buffer space: a vague territory in between inside and outside," said the architects, "which mediates and protects the house from harshness of the climate in the region – heavy rain and snowfall, sunlight in summer, cold wind in winter – and the privacy from neighbours."

OH House by Takeru Shoji Architects

The angled white canopy, which overhangs a walkway laid with white paving stones and a small area of planting, fulfils one of the clients' requirements of a garden for the house.

Their other specifications included a large bookshelf and a kitchen that is separate from the other living areas.

OH House by Takeru Shoji Architects

A concrete bench protrudes from the floor slab into the narrow garden. It is screened by the trees planted between the inner and outer facade, creating a pocket of privacy for the residents in an area of high-density housing.

OH House by Takeru Shoji Architects

Surrounding tree branches stretch towards the white roof, offering views of the foliage from the upper-level windows.

OH House by Takeru Shoji Architects

"Facing the garden and being surrounded by richly grown trees, large windows enable us to touch the trees from above," said the architects.

OH House by Takeru Shoji Architects

The main living space – comprising a living room, dining room, white-tiled kitchen, narrow toilet and two small patios – is hidden beneath the white wood-clad roof.

The spaces have white walls and wooden floorboards that match the tone of the building's timber facade.

OH House by Takeru Shoji Architects

A 12-metre-long wooden shelf and desk, made in the same timber as the floor, run along a corridor adjacent to the living areas to give the family space to store a large number of books.

OH House by Takeru Shoji Architects

"By filling in between the living room, dining room and kitchen room with their favourite books, the characteristic 12-metre-long bookshelf and work counter along the side corridor have become a heart of the house," said the architects.

OH House by Takeru Shoji Architects

A staircase with white treads planted into the wall of the white hallway wall leads to an entrance hall fronted by two large glazed doors with timber frames.

OH House by Takeru Shoji Architects

A bedroom for the family's two children is located to one side of the mortar-floored entrance hall, while the family bathroom and a master bedroom with a walk-in wardrobe are positioned to the other.

OH House by Takeru Shoji Architects

"This seamless connection to the outside lets children use not only their private room but also the space all around without any boundaries," added the team.

OH House by Takeru Shoji Architects

Photography is by Koichi Satake.


Project credits:

Structural design: Minoru Sato
Lighting design: Yutaka Inaba

OH House by Takeru Shoji Architects
Location plan – click for larger image
OH House by Takeru Shoji Architects
Ground floor plan – click for larger image
OH House by Takeru Shoji Architects
First floor plan – click for larger image
OH House by Takeru Shoji Architects
Section – click for larger image
OH House by Takeru Shoji Architects
Detailed section – click for larger image