Gus Wüstemann uses textured concrete for Zurich apartments
Tags:

Search results:

Gus Wüstemann uses chipboard-textured concrete for Zurich apartment block

Concrete was cast over engineered wooden boards to give a textured finish to the walls of this apartment block in Zurich by Swiss architect Gus Wüstemann.

Stone H by Gus Wüstemann

Gus Wüstemann designed the four-storey apartment building with a double-layered concrete shell.

Both outer and inner walls were cast over oriented strand board (OSB) –  a kind of engineered wood particle board – to create what the architect describes as "a rough, almost organic surface".

Stone H by Gus Wüstemann

The building is named Stone H Apartment, after its distinctive H-shaped facade. It creates three new homes in a residential area north of Zurich's old town centre.

Stone H by Gus Wüstemann

The structure was built into a slope to facilitate garden access for the pair of apartments that occupy the ground and first floors, while the two uppermost storeys form a duplex penthouse.

Stone H by Gus Wüstemann

Contrasting with the textured concrete, the penthouse floor was cast in smooth concrete and set slightly back from the main facade.

Stone H by Gus Wüstemann

Each of the three apartments is centred around a large open-plan living space with an integrated kitchen and has its own private terrace or balcony, which all face out towards the street.

Stone H by Gus Wüstemann

Large windows have been arranged symmetrically across the front and rear facades of the building, where the living spaces are located, while smaller squares of glazing on the sides and corners bring light into bedroom and bathroom spaces.

Stone H by Gus Wüstemann

"The goal was to achieve spaces you normally only get in private houses, but not in an apartment building," said Wüstemann, whose past projects include a home overlooking Lake Zurich.

Stone H by Gus Wüstemann

"We wanted the living rooms to be outside rooms with maximum views and optimal exposure to receive the light. This while keeping the upmost privacy in the dense context of the city," he said.

Stone H by Gus Wüstemann

In the first-floor flat, a concrete bench at the rear of the space also offers residents a step up into the back garden, while the ground-floor home features access to banked gardens at the front of the building.

Stone H by Gus Wüstemann

Kitchen islands for each apartment have been made using textured concrete, while storage units have been constructed from OSB to echo the imprinted surfaces of the concrete.

Stone H by Gus Wüstemann

The floors were created from poured concrete, offering a smooth surface underfoot.

Stone H by Gus Wüstemann

"The different cast surfaces enhance the feeling that the living room is actually an outer space," said the architect.

Stone H by Gus Wüstemann

In the bathrooms, the bath tubs and sinks are submerged into blocks of textured concrete.

Stone H by Gus Wüstemann

Light fixtures are recessed in the concrete formwork to create indirect illumination that can be spotted around the edges of the concrete slabs above the bath, as well as in strips over the kitchen.

Stone H by Gus Wüstemann

Photography is by Bruno Helbling and homegate.


Project credits:

Project Team: Jan Kubasiewicz, Marta Balsera Goni, Eftychia Papathanasiou, Silvia Pujalte
Ingenieur: Born Partner AG
Baumeister: Corti AG

Stone H by Gus Wüstemann
Ground floor plan – click for larger image
Stone H by Gus Wüstemann
First floor plan – click for larger image
Stone H by Gus Wüstemann
Second floor plan – click for larger image
Stone H by Gus Wüstemann
Third floor plan – click for larger image
Stone H by Gus Wüstemann
Long section – click for larger image
Stone H by Gus Wüstemann
Cross section – click for larger image