Corridor cuts through AH House by Studio Guilherme Torres
Tags:

Search results:

Red wood corridor forms entrance to concrete home in Brazil by Studio Guilherme Torres

An entranceway lined with planks of red-brown wood punctures the concrete facade of this family home arranged around a courtyard in Brazil (+ slideshow).

AN House by Studio GT

São Paulo studio Studio Guilherme Torres designed AN House for a couple with three teenage daughters in Maringá, a city in the southern Brazilian state of Paraná.

AN House by Studio GT

The concrete and timber building is arranged across three blocks that form a U-shape around a decked courtyard with a pool. Social areas including a home theatre are set at ground level, while four bedrooms occupy the upper storey.

AN House by Studio GT

Access to the building is gained through a wood-lined porch and corridor that presents itself as a wooden box set into the board-marked concrete of the street-facing facade.

AN House by Studio GT

"The lobby was organised in a large wooden box, like a theatre stage," explained the architect.

AN House by Studio GT

This corridor – lined in native cumaru wood – leads directly into a marble-lined living room with chunky leather sofas decorated with buttons that create a quilted effect.

AN House by Studio GT

This area forms one branch of the U-shaped living area. Two further sections provide space for the home theatre, a kitchen and a guest suite, all arranged around the edge of a wide sundeck and swimming pool. Gaps in the stone boundary walls are plugged with tropical plants.

AN House by Studio GT

A second storey above the kitchen contains a small lounge and three bedrooms with en-suite bathrooms and a larger master bedroom suite, which all face out over the courtyard.

AN House by Studio GT

While the ground floor volumes are made from exposed concrete, this level is built in contrasting white-rendered brickwork. A connecting hallway is clad in cumaru wood and a long skylight runs overhead.

AN House by Studio GT

The street-facing facade is fully enclosed, offering privacy for the bedrooms, while the courtyard-facing aspect is fronted by a narrow balcony.

AN House by Studio GT

This balcony rests on the flat roofs of the two single-storey wings. Wooden shutters positioned in front of the bedroom windows create a brise soleil that shades the interior from the heat of the sun's rays.

AN House by Studio GT

"Due to hot weather most of the year, construction favours large open spans, cross-flow and in some places the use of wooden brise soleils," said the architect.

AN House by Studio GT

Photography is by MCA Estúdio/Denilson Machado.

AN House by Studio GT
Ground floor plan – click for larger image
AN House by Studio GT
First floor plan – click for larger image
AN House by Studio GT
Section one – click for larger image
AN House by Studio GT
Section two – click for larger image