Studio GAON creates multiple frames on Seoul photography studio facade

Protruding windows and overlapping walls create the impression of picture frames on the exterior of this office and studio for a photographer in Seoul, completed by local firm Studio GAON (+ slideshow).

Mise en Abyme by Studio_GAON

Comprising five overground storeys and two basement floors, the building accommodates an entire commercial premises for the photographer – giving him two studios and plenty of additional office space.

Mise en Abyme by Studio_GAON

Studio GAON – whose recent projects also include a concrete cafe and a converted factory – used the client's occupation as the starting point for the design.

A series of frames were created on the facade, adding emphasis to windows and providing unusual openings.

Mise en Abyme by Studio_GAON

"The reason we constructed frames was to filter the surrounding environment, which changes fast in an unforeseeable manner," explained architects Hyoungnam Lim and Eunjoo Roh.

"Another reason was that the owner, being a photographer, looks at the world through a frame all day."

Mise en Abyme by Studio_GAON

They named the project Mise en Abyme – a French term used to describe the visual experience of standing between two mirrors, seeing an infinite reproduction of your reflected image. It translates literally to English as "placed into abyss".

Mise en Abyme by Studio_GAON

"The cube we made has frames continually overlapping inside to make spaces superimposed," they explained.

"Through different frames on each floor, the building embodies the repeating and transient flow of time, the character of the metropolis."

Mise en Abyme by Studio_GAON

The building is located in Nonhyeon-dong, a neighbourhood within the South Korean capital's Gangnam district that has developed significantly in the last few decades.

Mise en Abyme by Studio_GAON

According to Lim and Roh, this has resulted in a jumble of different facades – a characteristic they feel their project also achieves.

"As a time-lapsed camera would show gradual changes of the surrounding area into recognisable manner, the frames of the building would keep observing the city through various size and orientation," they said.

Mise en Abyme by Studio_GAON

The two studios are located within the building's two basement floors. As the site is sloping, these storeys emerge from the ground on the north and east elevations, plus a sunken courtyard provides direct access from the street.

Mise en Abyme by Studio_GAON

The ground floor is mostly taken up by car parking, but a small glazed room provides a reception area. Beyond this, a staircase leads up to the four office floors.

Mise en Abyme by Studio_GAON

Reinforced concrete provides the building's structure and is left exposed on the exterior walls. Rooms inside feature a mixture of different surfaces, including ceramic tiles, bricks, concrete and plasterboard painted in shades of white, black and yellow.

Mise en Abyme by Studio_GAON

Photography is by Youngchae Park.


Project credits:

Architect: Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh in studio_GAON
Project Team: Sangwoo Yi, Minjung Choi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Joowon Moon, Sunmin Park
Translation: Joowon Moon
Construction: Yeziin Construction
Supervision: studio_GAON

Mise en Abyme by Studio_GAON
Basement level two floor plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Basement level one floor plan – click for larger image
Mise-en-Abyme-by-Studio-GAON_dezeen_3
Ground floor plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
First floor plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Second floor plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Third floor plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Fourth floor plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Roof plan – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Longitudinal section one – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Longitudinal section two – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Transverse section one – click for larger image
Mise en Abyme by Studio_GAON
Transverse section two – click for larger image