Balcones House curbs Texas heat with expansive overhanging roof

Search results:

Balcones House by Mell Lawrence Architects

Balcones House curbs Texas heat with expansive overhanging roof

The flat roof of this house in Austin by local firm Mell Lawrence Architects reaches well beyond its walls, shading the glazed top floor from the harsh Texan sun.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

The 4,285-square-foot (398-square-metre) residence's large, overhanging roof extends eight feet (2.4 metres) around the perimeter to help mitigate heat inside.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

Balcones House was built using cast-in-situ concrete, also chosen for its ability to withstand the hot climate. Exterior walls comprise a thinner outer layer and a heavier, structural inner layer, with insulation in between.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

"The smaller exterior wall acts acts as a buffer against the harsh Texas sun while the thicker interior wall acts as a thermal flywheel, allowing interior temperatures to remain steady even in extreme summer heat," said Mell Lawrence Architects.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

From the street, the house resembles a glass pavilion on top of a sturdy concrete base. Hidden from view in the back garden are a pebbled pool area and a detached guest house.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

The ground-floor layout is designed as a box-within-a-box, with a central core covered in untreated fir wood housing storage spaces and the vertical circulation.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

Upon entering through the front door into an open-plan dining and living area, the timber volume can be seen straight ahead.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

"This volume organises the open space, obscuring the media room to the east, where openings to the outside are minimal, creating a more intimate space for watching television and reading, as well as a buffer from the busy street below," said the firm.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

With storage and more private spaces located inside the core, main living areas are designed to be more open. Massive sliding glass doors surround the kitchen and living room, opening to the garden and swimming pool.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

Upstairs, on the fully-glazed level of the house, is a bedroom and a master suite with a 15-foot-deep (4.5-metre) screened porch. Flooring alternates between soft wood and polished concrete, with ceilings featuring structural fir decking and steel beams.

Balcones House by Mell Lawrence Architects

A small, detached guest house provides additional living space, and accommodates an office and art studio. The concrete unit has a spatial strategy similar to the main house, with a large grey pod centred in the space that houses a fold-out desk, drawers and a pull-out queen bed, while also serving as wall-space for a bathroom behind.

Photography is by Leonid Furmansky.

Project credits:

Design team: Mell Lawrence, Hector Martell, Elizabeth Baird, Megan Mowry and Erin Curtis (interior design)
Construction: Pilgrim Building Company and Enabler
Structural engineer: Architectural Engineering Collaborative
Lighting design: Studio Lumina
Landscape architect: Mark Word Design
Concrete sub: Boothe Concrete
Doors and windows: Quantum Windows

More images and plans

Balcones House by Mell Lawrence Architects
Ground floor plan
Balcones House by Mell Lawrence Architects
First floor plan
Balcones House by Mell Lawrence Architects
Site plan