Lucas y Hernández Gil trades walls for sliding partitions inside Casa P82
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

Lucas y Hernández Gil trades walls for sliding partitions inside Casa P82

Sliding partitions and bright white surfaces helped Spanish studio Lucas y Hernández Gil open up this Madrid apartment, which previously contained a rabbit warren of rooms.

Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

Casa P82 is set within a 20th-century apartment building in Madrid's city centre, and has been overhauled to feature a sequence of "flexible" rooms filled with natural light.

Formerly host to a number of dark, compartmentalised living spaces, the apartment's owner approached locally based Lucas y Hernández Gil to create a more comfortable layout so that she could regularly invite friends and family over.

Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

Retaining the apartment's huge porthole windows, the studio knocked through a majority of the non-load bearing walls to free-up the floor plan.

The walls been replaced by full-height partitions that can be slid back and forth to provide privacy to different rooms – one appears between the living area and master bedroom. Here, the timber headboard of the bed also doubles up as a work desk, forming a small area where the inhabitant can sit and work.

More moveable partitions made from panes of fluted glass are also used in the corridor, partially obscuring the sleeping quarters.

Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

A couple of concrete support beams were also preserved, which the studio hopes will offer a harsh contrast to the home's otherwise "delicate" furnishings like the wire-frame chairs.

The form of the apartment's original windows has then been echoed in the entryway, where a circular artificial skylight has been created.

Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

Although a majority of surfaces have been freshened up with a coat of white paint, a pop of colour is offered by a gridded orange storage unit.

Its front and rear side features a series of thin bars that sit diagonally across the shelves, intended to emulate the geometric shapes seen in paintings by Swiss-German artist Paul Klee.

Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

"The rigidity is provided by diagrammatic elements with different angles that create a score, a stave where books and objects are collected as musical notes," explained the studio.

"It aims to be a simple and delicate design, a functional yet expressive object."

The floors, kitchen cabinetry, and a handful of walls have been crafted from oiled oak wood.

Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil

This isn't the only period property that Lucas y Hernández Gil have worked on. Earlier this year the practice revamped an 18th-century guesthouse in Spain's Extremadura region, pairing its original arched ceilings and decorative doorways with new mortar walls.

Photography is by José Hevia.

More images and plans

Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Axonometric drawing
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil
Interiors of Casa P82, designed by Lucas y Hernández-Gil