Kivik pavilion by David Chipperfield
and Antony Gormley

| 21 comments

kivik-pavilion-by-david-chipperfield-and-antony-gormleysqu_dsc1924.jpg

David Chipperfield Architects and artist Antony Gormley have designed the 2008 pavilion for the Kivik Art Centre in Österlen, Sweden, which opens this week.

kivik-pavilion-by-david-chipperfield-and-antony-gormley_dsc1882.jpg

The concrete structure consists of three parts with equal volumes: an enclosed space in the base, an open viewing platform further up and a tower with spiral stairs leading to an 18 metre high viewing platform.

kivik-pavilion-by-david-chipperfield-and-antony-gormley_dsc1996.jpg

Gormley says: "I see the work as a meditation on the status of sculpture and architecture and their respective relationships with light, mass and space using the material most associated with modernity: concrete."

kivik-pavilion-by-david-chipperfield-and-antony-gormley_dsc1576.jpg

The pavilion will be open to the public 19 July – 28 September 2008.

kivik-pavilion-by-david-chipperfield-and-antony-gormley_dsc1924.jpg

Photographs by Gerry Johansson.

The following information is from David Chipperfield Architects:

--

David Chipperfield and Antony Gormley design Swedish art pavilion

The 2008 pavilion for Kivik Art Centre in southeast Sweden has been designed by David Chipperfield and Antony Gormley. The pavilion, which was constructed in only two months, is a sculpture entirely in concrete. Formed of three interlocked 100 m3 volumes – ‘The Cave’, ‘The Stage’ and ‘The Tower’ – the pavilion offers three different ways of experiencing the nature and landscapes around Kivik.

‘The Cave’ – a solid, dormant space in the base of the sculpture where one can rest on a wall-fixed bench, offers the enclosed feeling of being in the dark forest.

Stairs then take the visitor up to the first floor – ‘The Stage’ – a horizontal volume open to the landscape, where one looks out but is also exposed.

The third volume – ‘The Tower’ – takes the visitor up spiral stairs to a platform almost 18 metres above the ground, where one is rewarded with a spectacular view over the trees towards the Baltic Sea.

“Kivik Pavilions” is a project that combines architecture with art and design. Fundamental are issues of environmental solutions, a symbiosis of the landscape and the pavilion, and corporate partnership with industries in the region. The 2007 pavilion, called ‘Mother Ship’, was designed by Norwegian architects Snohetta, in conjunction with the photographer Tom Sandberg.

  • le Corbusier?

    Looks like an abstraction of the Open Hand Monument in Chandigarh (a la De Stijl!)

  • edward

    Very nice, An attractive composition combined with an interesting spatial experience. I am still mulling the narrow horizontal bands imparted by the shuttering, especially on the tower.

  • J. Dvaid

    very nice composition of shapes and volumes, nice view of the sea, great work.

  • ivan

    Looks like stove and chimney – the monument for Second World War victims

  • MIRTEC

    O+U+I

  • http://www.netocny.blogspot.com LL

    I’m only missing the balustrades at the stage.

  • roadkill

    pile of rubbish…

  • edward

    Balustrades? Its supposed to be sculpture. I guess you want it handicapped accessible. I think some of the orange plastic temporary fencing that Koolhaas used on the roof of the Villa dall’Ava would be a nice touch.

  • Jogg

    people built 80 years ago more experimental stuff – this is so blimpish

  • esklabuak

    i don´t know if it is architecture or not… if its only like an habitable sculpture…

    but who knows what is arcitecture?

    …but i like it, i like this abstract forms of concrete in the middle of the forest.

  • Data

    I think it’s quite beautiful — shades of the Barcelona Pavilion perhaps?

  • MZ

    Shaping extrem reduced formes is no excuse in my eyes for the lack of some kind of railing. Even construction scaffords must have a protection against falling, let alone a public building.

  • monsieur!

    oh god this is just terrible

  • unpopular

    i like this.. sculpturally and spatially competent.

    .. and if you fall off the side then thats your problem.. a broken leg as a form of idiot tax.

    oh…but wait. if they do want to make it more people friendly or artsy, they could wrap some duct tape or rancid wool around it…or maybe some twee pattern… or a randomn angle somewhere…to give it a more contemporary egde… just to please the crowds you know.

  • andi

    Jogg is right. It’s yesterdays news.

  • Simone b

    It seems like a pavillion from Halo, especially Halo 1.
    I love that game, it’s about time someone decided to make it for real so i could go there and practice my tactics.

  • scott

    some recent world architecture is wow! and instantly gratifying, this allows for some personal contemplation via one’s imagination and reflection. I want more of it!

  • http://www.peterguthrie.net/ Peter Guthrie

    I visited this recently and have put up photos on flickr

  • http://everydayarchitecture.blog.com Joaquin

    Well, respective to similar designs, I prefer Tadao Ando or even De Mocha’s use of concrete and pure geometries. This one has no relationship with the beautiful environment at all.

    It’s too dark, rigid and cold.

    But for the railings. I agree there shouldn’t be any. It deteriorates the sculptural quality.

  • Lee

    definitely thumbs up from me!
    yeah, it can be true that it is not so innovative, but who cares if it so good to look at it :-) besides it seems quite ageless.

  • Athena

    Does anyone know where I can find the plans for this brilliant pavilion?

    Thank you :-)