Museum Liaunig by Querkraft

| 22 comments

museum_aussen-43sq.jpg

Austrian architects Querkraft have completed Museum Liaunig near Neuhaus in Carinthia, Austria.

museum_aussen-23.jpg

The building, which opened last week, houses contemporary art and gold objects collected by industrialist and art collector Herbert W. Liaunig.

museum_aussen-45.jpg

Photos are by Lisa Rastl.

Here's some info from Querkraft:

--

ML museum liaunig, neuhaus/suha, carinthia
project description

museum_innen-18.jpg

place
the museum liaunig projects out on two sides over steep-sided ground, high up in the landscape. a cut through the hill marks a precise intervention in nature.

museum_aussen-43.jpg

sign
planted into the site the new museum emerges more like a work of landart. only a small part of the outstretched museum building is visible. cut through the hill, the main body of the museum slices athrough a densely-wooded, steep-sided embankment, providing an unparalleled view over the river drau seventy metres below. the building cantilevers an impressive thirty metres out, over a steep bank towards the approach road - clearly visible to approaching visitors.

museum_innen-25.jpg

viewing storage
the museum entrance zone is orientated toward both the centre of neuhaus and the nearby historical castle owned by the museum’s patron. the substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum. stretching the whole length of the gently sloping approach to the main exhibition hall, visitors are accompanied by this ‘wine cellar of art’. this underground volume offers the possibility to organise a variety of exhibitions by virtue of flexible screens and lighting arrangements.

art gallery
the building’s core is a 160metre long, fully daylit exhibition hall, with protected terraces at each end. the continuous 13metre wide, 7metre high room is covered by a part translucent curved-skin – an industrial element permitting daylight. the hall is organised with mobile exhibition panels.

graphic collection and gold collection
the daylight-free, gently conical room for the graphic collection lies adjacent the ramped entrance. the collection is enclosed by the main hall and is orientated towards the entrance. a window facing neuhaus at the end of the graphic collection sits over the foyer. the gold collection is a separate chamber connected by a small corridor. brigitte kowanz’s light installation accompanies the way to the underground collection.

efficiency and sustainability
the high cost of the external envelope is avoided by sinking the majority of the building below ground. rather than removing the soil, excavated ground is used to remodel the site. industrial materials like concrete, glass and sheet metal dominate the visible portion of the building. set into the hill, the building benefits from the temperate environment. a geothermal heat pump utilises the constant temperature of the ground. rooflight substitutes artificial light as much as possible.

  • Magna_Carta

    superb!

  • chris

    nice one

  • http://www.lorbus.com lorbus

    Hmmm, looks cool, but the bald ground under the cantilever looks like ass.

    • raoul

      totally agree – classical architect's mistake…

  • Mike

    here comes the lipstick!

  • eduardo

    be carefull with the glass window!!!!

  • Mattia

    You said it, Magna: Superb!

  • yskov

    lipstick comment made my stomach turn a bit.

    nice, but the corrugated siding isn’t doing much for me.

  • NXS

    And talking about asses, Lorbus, get your head out of yours. The building looks amazing, wether grass may grow there, or not. Be real.

  • http://www.kohlrabenschwarz.at.tt valthewu

    “te. industrial materials like concrete, glass and sheet metal dominate the visible portion of the building.”

    Nontheless children below 14 are not allowed to visit this museum.

  • jed_

    need to see drawings, it doesn’t make sense spatially to judge it just from these photos.

  • fvale

    whatever…this is what I call working against the terrain in order to be “cool”…

  • ThirskUK

    Rectangular version of Yad Vashem Holocaust Museum?????

  • jianplayer

    …amazing and ugly…

  • http://intotheloop.blogspot.com kangnar

    it just sticks out like that…

  • Moo

    dope!

  • http://www.architectonica.ca dariusz

    Great.. love it.. difficult to see what the scale of this is.. :) But very nice overhang and interesting use of corrugated metal :)

  • Lski

    amazing :D

  • yrag

    I’m really interested to see the museum as soon as the finish building the overpass.

  • El Greco

    I want to like this but I find that there is dissonance between the concrete and corrugated siding (is the siding even needed over the concrete?). It looks like the siding was, ahem, circumcised.

  • http://www.koutsoftides.com Costas Koutsoftides

    This is a powerful gesture! Very inspiring work.

  • w

    Awesome but wil forever have dead brown grass under it