Atrium by Studio RHE

| 3 comments

Atrium by Studio RHE

Rotating walls with acid green edges slot together like jigsaw pieces between a London lighting showroom and its window display.

Atrium by Studio RHE

Located at the base of the Centre Point tower, the Atrium showroom was designed by Studio RHE.

Atrium by Studio RHE

Reclaimed railway sleepers step down from the window to a bar at the centre of the store for events.

Atrium by Studio RHE

Lighting products are displayed on the ceiling above this space, mounted onto white geometric shapes with the same glossy green edges.

Atrium by Studio RHE

More lighting products are attached to the walls at the back of the showroom.

Atrium by Studio RHE

Photography is by Bjarte Rettedal.

Atrium by Studio RHE

Here are some more details from Studio RHE:


Atrium

For the last twenty years, ‘Atrium’ has been located in the base of the Centrepoint tower, the iconic building that once held the title of the tallest building in London.

Atrium by Studio RHE

Recently ‘Atrium’ has made a professional move away from modern furniture supply to selling the finest lighting products – a move that needed both explanation and celebration.

Atrium by Studio RHE

This then lead to a design Brief that required an interactive open space, with a central reception area that could very easily be converted into a darkened showroom.

Atrium by Studio RHE

‘Studio RHE’ reacted to the Brief by designing a carefully choreographed intertwined space which utilizes a series of rotating, interlocking, hinged, jig‐sawed wall panels that transform the bright day‐lit space to a darkened showroom with a simple twist.

Atrium by Studio RHE

These rotating walls allow natural light to be played with throughout the day as well as adding an ever changing frontage to the streetscape of St. Giles Circus.

Atrium by Studio RHE

This theatrical transformation will let ‘Atrium’ demonstrate their range of ‘Soft Architecture’ lighting by FLOS. ‘Studio RHE’ has emphasized this by arranging a rich mix of tactile materials from high gloss resin to reclaimed Yara timber sleepers.

Atrium by Studio RHE

This has been done whilst keeping to a simple palette of predominantly a clean white, accentuated by a bright acid green used throughout the edges as a luminous highlight.

Atrium by Studio RHE

Finally an darkened ‘inner sanctum’ meeting space has been created with colour change lighting control wheels and integrally plastered fittings within the walls.

Atrium by Studio RHE

These complete the showroom experience before returning to the beautifully fitted central kinetic bar at the heart of the space.

Atrium by Studio RHE

The design direction is continued through the entire space to the Offices above where desks are arranged along a diagonal show wall with integrated screens and net surfing booths that look out over the double height showroom and plaza.

Atrium by Studio RHE

Design: Studio RHE
RHE Lighting: Atrium, FLOS

Atrium by Studio RHE

Main Contractor: ISM Design Ltd
Resin Flooring: Senso Floors

Atrium by Studio RHE

Click above for larger image

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=678521850 Mario De Vries

    I love those doors. They sort of pull you inside to have a closer look at what kind of building you're looking at. The rest of the interior is well done too, although it makes a bit of both a chaotic and hospital'ish-impression on me. But let's admit, there's no such lighting store anywere. So very well done:)

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=597657814 Emine üstün

    I expect the ceilings are slide in some way and come together to reorganize something else like Voltron ..

  • Ketaki

    Great idea… but these doors/partitions cud have been looked much better in open space where people can appreciate the for and solidity. In front elevation its lukin like straight lines only.