Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami
+ Associates and MAKS

| 4 comments

Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami + Associates and MAKS

Japanese architects Junya Ishigami + Associates and Dutch studio MAKS have won a competition to co-design a visitor centre for a nineteenth century park in the north of the Netherlands.

Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami + Associates and MAKS

The proposals for Park Groot Vijversburg include the renovation of an existing villa, new greenhouses and an outdoor stage.

Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami + Associates and MAKS

The visitor centre is conceived at the intersection of three pathways through the park and will feature curved walls that continue the lines of these routes.

Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami + Associates and MAKS

The renovated park is scheduled to complete in 2014 and will also include a 15-hectare extension designed by a team of landscape architects.

Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami + Associates and MAKS

Junya Ishigami recently filled an exhibition room with an invisible installation - watch a movie about it here.

Park Groot Vijversburg by Junya Ishigami + Associates and MAKS

Here's some more text from the architects:


Junya.Ishigami + Associates and MAKS / Marieke Kums have been selected for a set of architectural interventions for Park Groot Vijversburg in Tytsjerk, The Netherlands.

Park Groot Vijversburg, located in the north of Holland was established in the 19th century and contains a rich history of flora and fauna. A historical villa is centrally placed in the park. Throughout the year, the park hosts many events such as international exhibitions of contemporary art, musical performances, church services and excursions.

The goal is to design a new visitor center, renovate the historical villa, develop a floating stage for performances, and create glasshouses for the botanical gardens.

One of our main proposals is a visitor center, positioned next to the historical villa. In plan, the form is as if pulled tightly in three directions while maintaining a required main hall.

As the main hall stretches, it gradually becomes a path – naturally transforming into a park trail. This slowly pulled wing loses its quality of interior space as one progresses along it, leaving only its wall, until it finally disappears into the park environment.

In this way, the building establishes a large scale similar to that of the generous park, and at the same time, the enclosed space provides small scale ambiance and intimacy. This is our aspiration for the new visitor center.

This building is an architectural project, but it also can be imagined as part of the landscape.
The visitor center, along with the other projects, is planned for completion in 2014.

Parallel to the above projects, a Dutch team of LOLA Landscape, Deltavormgroep and Piet Oudolf will design a 15 hectares extension to the park. Tobias Rehberger, a German artist, was selected to create a second park extension including several new works of art.

Architects: Junya ishigami + Associates (Junya Ishigami, Wataru Shinji, Hiroaki Takigawa, Taeko Abe) and MAKS / Marieke Kums (Marieke Kums, Yuka Takeuchi, Eunyong Kim, Yongil Kim)
Location: Tytsjerk, The Netherlands
All engineering: ABT B.V.
Building area: 1,000 m2
Program: Visitor center / auditorium / gallery, meeting spaces & offices, green houses, performance areas

  • tomosan

    how is this more inspiring than SANAA?

  • HBKZ

    surprisingly refreshing presentation

  • OneTrickPony

    Even if already seen (style and materiality) and not contextual, it is still a nice project.

    • n

      What is context?