Maidstone Museum East Wing
by Hugh Broughton Architects

| 10 comments

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

A blanket of golden shingles clads the new wing that London studio Hugh Broughton Architects have added to a Tudor-style museum in Maidstone, England.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Open since the end of March, the East Wing and new entrance block slot into the recesses of the sixteenth century brick building, which was converted from a manor house into a museum over 150 years ago.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

The copper-alloy exterior is interspersed with large panels of glazing to create views in towards the lower ground floor entrance lobby and shop, as well as into a new public meeting room.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

The rear of the building steps up to meet the sloping ground level of the public gardens just behind, while the windows of this elevation reveal the interior facades of a courtyard enclosed between the extension and the refurbished existing galleries.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

North-facing rooflights bring even levels of natural daylight into the one of the east wing's three new galleries, which together will display some of the museum's 600,000 artefacts.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Other buildings with a similar copper alloy exterior include a visual arts centre and a public library.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Photography is by Hufton + Crow.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Here's some more text from Hugh Broughton Architects:


Maidstone Museum East Wing: new ‘gold’ clad extensions hint at treasures inside

Maidstone Museum & Bentlif Art Gallery has re-opened following an extensive £3 million refurbishment and the addition of a new east wing by Hugh Broughton Architects.

Clad with ʻgoldʼ shingles which hint at the museumʼs collection of ʻtreasuresʼ on display inside, the new East Wing provides the museum with a reinvigorated look making it the cultural focus for the town centre.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Housing a collection of over 600,000 artifacts and specimens that are outstanding in their diversity and quality, Maidstone Museum forms the largest mixed collection in Kent and one of the largest in the South-East of England.

Hugh Broughton Architectsʼ 2006 RIBA competition-winning architectural scheme transforms the museumʼs display, storage and visitor facilities, allowing more of the collection to be accessed.

The core of Maidstone Museum, a Grade II listed building located within the boundaries of a conservation area, is a Tudor manor house dating from 1561. The building was acquired by Maidstone Borough Council in 1855 and opened as a Museum in 1858. Since then it has been subject to numerous expansions, resulting in an eclectic architectural arrangement.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

The East Wing project forms the second phase of the Museumʼs re- development programme, following the renovation of the West Wing in 2003. The aims of the project have been three-fold including the long-term preservation of the museumʼs collection, increase in visitor numbers and greater public involvement.

The scheme improves storage facilities, brings previously inaccessible spaces into use and allows more of the Museumʼs historic buildings to be experienced. The East Wing provides new gallery spaces, which enable more of the collections to be seen. The provision of new and improved services including a shop, new toilets with baby-changing facilities and cloakroom, ease visitor circulation throughout the building and enhance the visitor experience.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

The East Wing responds to the multilayered history and architecture of the museum. The elevations combine frameless glazing with a diagrid of copper alloy shingles, creating a contemporary counterpoise to the existing brick facades. The copper alloy shingles emulate the diamond leaded glass windows of the original Tudor building and have been individually hand cut and crafted on site, enhancing the artisanal qualities of the Museum.

A new entrance on the East elevation welcomes visitors from Maidstone High Street into the new East Wing. The entrance opens into an open plan foyer and orientation area occupied by Maidstoneʼs Visitor Information Centre and the Museum shop.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Beyond the foyer and shop a multi-functional education suite brings areas previously occupied by storage into lively public use, creating a designated study area for community groups and schools.
At ground floor level the principal public space in the East Wing is a gallery housing one of the museumʼs noteworthy exhibits - a Solomon Islands war canoe, the only example of its kind outside of the Islands. Glazing on the rear wall of this gallery reveals a public courtyard and Tudor facades unseen by the public for over 40 years.

At first floor level a public meeting room housed in a glazed box offers dramatic views of St. Faithʼs Church which visually re-connects the museum with Brenchley Gardens, fulfilling the ambitions of the Museumʼs Victorian founders. A system of bespoke connectors between the glass and steel structure ensures a completely frameless flush glazed finish.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Click above for larger image

The new Japanese Gallery is located within the copper clad space above the reception. It is lit by an undulating ceiling of north-facing rooflights, which enliven the white cube space and ensure an even stream of daylight in to the gallery. This gallery is the new permanent home for one of the museumʼs highlights, an internationally significant display of Japanese Art collected in the nineteenth century by one of the Museumʼs founders, Julius Brenchley.

In addition to these new galleries, the existing galleries in the original museum have been refurbished and re-organised, increasing the display space by 30%.

Beyond the public spaces, the practice has worked closely with the museum staff to completely overhaul and modernize the storage spaces, increasing the capacity by 100%, and improving security and accessibility. This process has allowed the museumʼs staff to take stock and reorganize exhibits in storage, taking the opportunity to digitize and hone the full collection.

Maidstone Museum East Wing by Hugh Broughton Architects

Click above for larger image

Projects facts
Address: Maidstone Museum & Bentlif Art Gallery St. Faithʼs Street, Maidstone, Kent ME14 1LH
Construction value: £3m (including a £2m grant from Heritage Lottery Fund)
Gross internal area: 1150 sq m (470 sq m new build / 680 sq m refurbishment)

Project credits
Client: Maidstone Borough Council
Architect: Hugh Broughton Architects
Project director: Hugh Broughton
Project architect: Gianluca Rendina
Structural Engineer: AECOM
Services Engineer: AECOM
Quantity Surveyor: GB Fitzsimon
Building Contractor: Morgan Sindall
Lighting Consultant: AECOM
Security Consultant: AECOM
Health & Safety: AECOM
Japanese Gallery Design (Concept): Ralph Appelbaum Associates

  • http://ferrettidesigns.com Steve Ferretti

    Interior spaces are beautiful. Exterior – no matter how hard I try, I can't find sufficient relationships between old and new – materials, finishes, forms, mass, etc. to make it work for me. One does not complement the other. Unfortunate.

    • Benjamin

      Blimey Steve, such conservatism!

    • Kok

      Weathering will help.

  • Ogier de Beauseant

    There are lessons of scale and detail to be found in the Tudor original that were ignored in this "take no prisoners" approach to context. Nice work nonetheless, if clumsy in comparison to original structure.

  • http://www.ilikearchitecture.net ArchitectureBlog

    Superb contrast, not only in design but materials too. Amazing extension.

  • G888

    golden age disaster

  • Benjamin

    Great stuff! A lesson in how contrast between the modern and the period can provide a foil to one another…and not a contextual/anachronistic brick in sight. More please.

  • james

    the exterior massing and scale is so far off…super clumsy…real shame……

  • Chris

    I like the whimsy of it all.

  • Byron

    My first impression was not filled with joy. It’s an interesting project; however, if the texture on the gold boxes were more complementary to the existing brick the project would read better and probably make the scale of the new forms more appealing. I suppose this would contradict the designer’s intent to contrast in every possible facet, but some things just can’t be avoided.