Town Hall Midden-Delfland
by Inbo

| 1 comment
 

This glazed town hall in the Netherlands by Dutch architecture studio Inbo has thatched roofing folding over all five of its huge curved profiles (+ slideshow).

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Located in Schipluiden, the municipal centre of Midden-Delfland, the town hall comprises a row of five alternating volumes designed by Inbo to match the forms of the surrounding hills.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Inspired by the farmhouses typical in the region, the building has a thatched roof made from metre-long strands of reed. Unlike a traditional thatched roof, which could pose a significant fire hazard, the reeds are wrapped tightly around a system of prefabricated panels.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: photograph is by the architects

"In old barns fires would quickly grow because of the air feeding the fire from below," architect Arnold Homan told Dezeen, "but here there are big prefabricated panels forming the understurcture beneath the reeds. The reeds are stitched over the panelling, no air can reach them."

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: photograph is by the architects

The thatching clads all surfaces of the roof that are visible at ground level, while the uppermost sections are covered with a mixture of sedum and photovoltaic solar panels. "It looks like the reed is all over the building from beginning to end, but that's not actually the case," explained Homan.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: photograph is by the architects

The three largest sections of the building accommodate the municipal offices of the Midden-Delfland Town Hall, while the two smaller blocks are sandwiched between to create an entrance foyer and public hall.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: photograph is by the architects

Windows line the north and south facades of each block to bring natural light through every room in the building. More solar panels are mounted around the glazing and double-up as solar shades.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Inbo also designed the interiors of the building, adding paving slabs to the floor of the entrance hall, teardrop-shaped lighting and wooden fittings built from locally sourced timber.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Other projects by Amsterdam studio Inbo include a technology company headquarters designed to look like a meteorite.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

See more thatched architecture on Dezeen, including a thatched visitor centre for birdwatchers in Sweden and a thatched bar in Vietnam.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Photography is by Auke van der Weide, apart from where otherwise stated.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Here's a project description from Inbo:


Town Hall Midden-Delfland
Schipluiden (NL)

The small municipality of Midden-Delfland is a green recreational enclave in the industrialised south wing of the Randstad, Netherlands. This vulnerable setting inspired the architects of Inbo, Arnold Homan and Jeroen Simons, in their design for its new town hall. Inbo designed a characteristic building, using the distinctive polder landscape of Midden-Delfland as a leading theme on multiple scale levels. The town hall presents itself like a visitor centre: an approachable, accessible building that interacts with its surroundings. This sustainable residence of Netherlands first Cittaslow-municipality – with its core values quality of life and slow food - presents itself in an inviting and precious icon.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

The town hall has been awarded an A label on energy efficiency and a sustainability score of 235 (Greencalc). This carbon neutral building is literally fed by the landscape. Natural underground wells are utilised for heat and cold storage, regulating the buildings climate. The design choices in the building its shape and materialisation support the high standards for sustainability. The thick thatched roof and triple glazing façades ensure a high level of insulation. Solar cells integrated in the facade generate electricity and serve as sunscreens as well.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Located at the very edge of the village of Schipluiden, Inbo choose to adapt the grammar of the polder landscape in the concept of the town hall. The building consists of five alternating volumes corresponding with the parceling of the polder landscape. Three office volumes enclose the daylight volumes of the entrance hall and the public hall volume. The town hall is covered by a softly folded thatched roof, the distinct eye catcher. This roof is inspired by the typical farmhouses in Midden-Delfland and the differences in height of the polder landscape: it contrasts with the transparent façades.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: site plan

The three storey building is set against a characteristic dyke of the river Gaag. The central position of public spaces on first floor level, such as the public hall with vista across the Gaag river, serves the client-management concept. The spatial entrance hall bathes in daylight, bridging the differences in height between polder and river level by two easily accessible entrances. The perfect position for taking wise decisions about the future of Midden-Delfland has been created by positioning the double high council chamber on first level at the far end of the building: its backfolded roofshape frames the view across the adjacent polder landscape.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: ground floor plan - click for larger image

The interior reflects the character of Midden-Delfland. The essence of the building is a modest design and use of natural materials. The tiled floor for the public hall refers to the characteristic floors in traditional farmhouses. The carpet pattern throughout the offices resembles an aerial view of a polder landscape. The street pavement on polder level continues into the entrance hall. In the interior elements, such as facades, counters, pantries and the council table, native wood has been applied. A dynamic and open work environment has been created, generating views into public hall and entrance hall, and towards is surroundings: river, village and polder. The town hall is literally connected to the landscape.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: first floor plan - click for larger image

With its new town hall, the municipality of Midden-Delfland wants to set a sustainable example for its inhabitants and display its core values nationwide.

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: second floor plan - click for larger image

Client and occupant: Gemeentehuis Midden-Delfland
Function: town hall with a council chamber, offices (various office concepts), restaurant, public space with counters, police post, fire department post
Specialities: Residence of Netherlands first Cittaslow-municipality
Surface: 5966 m2 (fire department post 700 m2, offices 3876 m2, public functions 1390 m2)

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: block one section - click for larger image

Design: 2007
Start realisation: May 2011
Completion: September 2012

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: block two section - click for larger image

Architect: Inbo
Project architect: Arnold Homan en Jeroen Simons
Team members: Ben van der Wal, Arie de Jong, Maarten Hooijmeijer, Erik Berg

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: block three section - click for larger image

Urban design: DN Urbland te Den Haag (NL)
Interior design: Inbo (NL)
Structural engineering: Bartels, Utrecht (NL)
Installations engineering: Vintis installatietechniek, Zoetermeer (NL)

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: block four section - click for larger image

Contractor: Bouwonderneming Stout B.V., Hardinxveld-Giessendam (NL)
Building management: Stevens Van Dijck, Zoetermeer (NL)
Others: LBP Utrecht (NL) (akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid)

Town Hall Midden-Delfland Schipluiden by Inbo

Above: block five section - click for larger image

  • pluk vd petteflet

    I am really surprised that this town hall got in here. I live in this village and I can say that the building doesn’t take into consideration any specific architecture from here. Because of this people protested against building it from the start – in the end the mayor (a butcher) made it happen.

    The selling idea of it was that it used reeds for the roofing solution. The mayor promised to use the local sourced reeds, but in the end it was cheaper to import them from China because around here people are not anymore harvesting them unless for hefty costs. Nevertheless the unusual shape of it kills the traditional intention. In the end the building was taller than the main church in the village – just across the canal in front of the town hall – and totally misplaced in the context.