Dezeen Magazine

L’Artisan Électronique by Unfold and Tim Knapen

Another bonkers machine! This one is a virtual potters wheel by Belgian designers Unfold and Tim Knapen.

Like the onion-scanning contraption in our previous story this machine, called L’Artisan Électronique, is on show at Z33 in Hasselt as part of an exhibition called Design by Performance.

The device creates pots from rolls of clay in response to movements of visitors hands through a sensor.

The exhibition continues until 30 May.

Update 02/06/11: watch the designers explaining the project in our movie on Dezeen Screen

Here's some more information from the designers (in Dutch):


Unfold & Tim Knapen, L’Artisan Electronique (2010), productieopdracht Z33

Naast de keramiekprinter creëerde Unfold samen met Tim Knapen voor L’Artisan Électro- nique een virtuele draaischijf. Deze draai- schijf biedt aan bezoekers de mogelijkheid om een eigen vorm te ‘draaien’. Een selectie van deze ontwerpen wordt op specifieke tijdstippen in porseleinklei uitgeprint en opgesteld in de ruimte.

In L’Artisan Électronique wordt het pottenbak- ken, één van de oudste ambachtelijke procé- dés voor het maken van gebruiksvoorwerpen, verweven met nieuwe digitale technieken. De virtuele draaischijf komt tot stand door mid- del van een 3d-scanner en digitale ontwerp- software. Toch blijft de installatie duidelijk refereren naar het artisanale van werken met klei. Het print proces imiteert een traditio- nele techniek gehanteerd door keramisten, waarbij de vorm wordt opgebouwd uit een opeenstapeling van rolletjes klei.


See also:

.