Lolita by Langarita-Navarro Arquitectos | Dezeen
Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Lolita by Langarita-Navarro Arquitectos

Spanish studio Langarita-Navarro Arquitectos have completed a road-side restaurant and event space on a motorway junction near Zaragoza, Spain.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Called Lolita, it aims to rethink the typical pit-stop restaurant and provide flexible facilities for everyone from long-distance truck drivers to local students.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The building features a cluster of white-rendered and timber-clad forms that take their cue from nearby industrial buildings.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Lolita presents a blank facade to the approach road and car park while the dining areas are arranged to provide views onto a landscape of gravel and trees.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Photographs are by Miguel de Guzman.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Here's some more information from the architects:


Lolita, infrastructure for events and meals
Km 45 A-122, La Almunia de Doña Godina, Zaragoza

Roadside restaurants are a rare species within the increasingly prestigious restaurant world. Such places superpose their condition as an infrastructure adapted to the commercial, informational and social flow of the road network on mythical scenarios taken from road movies and literature.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

In recent years, their structures have evolved in order to offer services for large-format events without this having involved anything more than a change in scale.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The project rose to the challenge of changing this trend by building a structure capable of managing a programme subject to constant reorganisation, with the presence of a heterogeneous public and the expectation of diverse uses, a flexible space capable of setting itself up as a scenario for almost any type of activity. The aim was to transform a roadside restaurant into a versatile infrastructure for events and meals.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Lolita is located in La Almunia de Doña Godina, junction 270 of Autovía A-2, in a strategic position from a logistical point of view between the commercial routes of Madrid-Barcelona and Valencia-Bilbao, just a few kilometres from several towns and in the vicinity of the university campus of the EUPLA.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The building seeks to exploit a variety and mixture of activities, on one hand attending to the different groups of users and on the other to the diversity of lengths of stays, that can go from the 10 minutes spent by the occasional visitor on a coffee break to the lunch taken by the regular patrons that follow the commercial routes, the compulsory rest times of the haulage drivers, the afternoons of the students who take advantage of the Wi-Fi networks or the full day spent by guests at a celebration.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The project is configured as a cumulative space of experiences that, by linking two autonomous and differentiated systems, explores the compatibility of the open-plan model with one of specific and designated spaces.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The soft system configures a continuous space of irregular geometry perforated by patios where the camp-style grouping of furniture and the flexible lighting enable different ways of organising the space.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The interior is characterised by a patterned/semi-perforated concrete slab and by the wood, glass and polycarbonate of the walls. The façade is a variable-section double strip that establishes a dynamic and variable relationship with the exterior space, facilitating the full view of the surrounding landscape while in the interior creating a complex play of reflections and transparencies.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The rigid system is a build-up of specialised boxes made from 8-metre-long alveolar panels and brick walls that house specific and to some extent ritualised programmes.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

In the interior the spaces are customised by combining the criteria of the programme with elements taken from popular culture.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

The system is connected with the surroundings through well-chosen and fragmented vistas, generating a hermetic image that allows the large blind surfaces to be used as a support for road signage.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Click for larger image

In the project, the grouping of systems builds a new installation in the landscape that accrues images from nearby reference points (industrial premises, greenhouses, sheds, improvised lorry parks, road signs) to expand the concept of a road facility and thus situate it closer to that of a public infrastructure.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Click for larger image

Architects: María Langarita and Víctor Navarro
Collaborators: Marta Colón, Cristina Garzón

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Click for larger image

Roberto González, Juan Palencia, Julia Urcoli
Structures: Mecanismo S.L.

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Click for larger image

Mechanical: Inés Plaza
Surveyor: Fernando Cornago
Completion date: 2010

Lolita by Langararita-Navarro Arquitectos

Click for larger image


See also:

.

Little Chef by
Ab Rogers Design
Studio East Dining by
Carmody Groarke
Nomiya temporary restaurant by Pascal Grasso