Social Centre by Imago | Dezeen
Social Centre by Imago

Social Centre by Imago

Photographer José Campos has sent us some images of a social centre in Brufa, Portugal, by Portuguese studio Imago.

Social Centre by Imago

Apertures have been carved out of the rectangular concrete volume, creating little slits and openings all around the building.

Social Centre by Imago

Openings in the roof plan create little courtyard areas flooded with natural light.

Social Centre by Imago

In contrast to the exterior façade, the interior features glazed walls that wrap around the courtyards.

Social Centre by Imago

A day care facility, rest home, offices and service areas are housed within the building, all oraganised aroung a central patio.

Social Centre by Imago

Photographs are by José Campos.

Social Centre by Imago

More photography stories on Dezeen »

Social Centre by Imago

More architecture on Dezeen »

Social Centre by Imago

The following information is from the architects:


Social Centre – Brufe
Brufe, Vila Nova de Famalicão, Portugal
Inaugurated 2010

Based on a block form some openings are carved to illuminate the interior space or in most cases tearing and piercing the building to its inner courtyard.

Social Centre by Imago

The building is turned inside out: the exterior façades look opaque, dense, with just a few carves in the main points of the building like the stairs and the main entrance.

Social Centre by Imago

The interior façades appear as a translucid and continuous glass curtain wall that embrace the internal patio shaded by proposed trees.

Social Centre by Imago

In the top portion of the mass each carving provokes an event with its surroundings, covered parking spaces, main entrance, and a covered seating area for open air events.

Social Centre by Imago

The programs criteria includes day care, rest home, office and service areas and is organized in functional blocks surrounding a central court yard.

Social Centre by Imago

The physical communication within itself accentuates permanent visual relationship.

Social Centre by Imago

The interconnection or independence when necessary is distributed in a permanent manner.

Social Centre by Imago

Credits

Authors:
Architect André de Moura Leitão Cerejeira Fontes

Social Centre by Imago

Architect António Jorge de Moura Leitão Cerejeira Fontes

Social Centre by Imago

Co-Authors
Architect Nuno Cruz, Architect António Dias and Architect Bruno Marques

Social Centre by Imago

Collaborators
Architect José Forte, Architect Sónia Gonçalves, Architect José Pedro Fernandes

Social Centre by Imago

Architect José Miguel Bahia, Architect Pedro Negrões Soares

Social Centre by Imago

Engineer Eugénia Fontes, Dr. Tiago Fontes

Social Centre by Imago

Technical Projects
Structure – Engineer António Ramos – “R3R Gabinete de projectos Lda”

Social Centre by Imago

Electrical Instalation – Engineer Joaquim Filipe Leite de Abreu – “Apótema Gabinete de Projectos Eléctricos, Rita e Gás Lda”

Social Centre by Imago

HVAC project – Engineer António João Gomes da Costa Palmeira – “Gaprel”

Social Centre by Imago

Construction area - 1876,95 m2

Social Centre by Imago
Social Centre by Imago
Social Centre by Imago
Social Centre by Imago
Social Centre by Imago
Social Centre by Imago
Social Centre by Imago
Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image

Social Centre by Imago

Click for larger image


See also:

.

Office and warehouse by
DCPP Arquitectos
CRAM Foundation by
Hidalgo Hartmann
More photography stories
on Dezeen