Mirror lab by VAV Architects | Dezeen
Mirror lab by VAV Architects

Mirror lab by VAV Architects

What appears to be an open tunnel beneath a bridge in northern Spain is in fact a concealed passageway, screened behind a secret mirror.

Mirror lab by VAV Architects

Local studio VAV Architects temporarily installed the mirror inside the doorway to a passageway that burrows through the base of the river-spanning bridge.

Mirror lab by VAV Architects

A slither of daylight passes around the edges of the mirror into the tunnel, creating an illuminated outline around the reflected view.

Mirror lab by VAV Architects

The true view is revealed when the mirror is revolved around a central pivot.

Mirror lab by VAV Architects

Other recent projects on Dezeen to feature mirrors are a shop with a central photography studio and a garden filled with a maze of grey brick arches - see all our stories featuring mirrors here.

Mirror lab by VAV Architects

Photography is by VAV and Miquel Merce.

Mirror lab by VAV Architects

Heres a short project description from VAV Architects:


Mirror lab

The idea of exploring the mirror for the installation has grown from the desire to capture, explore and experiment with the landscape, rather than the built form.

Mirror lab by VAV Architects

The project itself is not important on it's own, as much as is its relationship with the site.

Mirror lab by VAV Architects

The mirror lab is merely a tool to explore and capture the views of the existing and by doing so it becomes invisible, completely dissolving into the landscape. A simple insertion into the bridge, solely supported by the two points, mirror lab adds a new dimension to the site, both inside the arc, by doubling and inverting the space, and outside, by capturing and framing the views.

Mirror lab by VAV Architects

Pivoting through the centre, the door allows the visitors to interact with and become part of the installation, immersing themselves into and exploring both the real and the reflected landscapes.

Mirror lab by VAV Architects

Place: Bridge de Sant Roc, Olot, Spain
Material: bridge, mirror, timber, plywood, landscape
Function: gate
Time: 5 days