House D by TANK

The floors and ceilings are covered in the same boards in this tiny Tokyo apartment renovated by Japanese architects TANK.

House D by TANK

The apartment in Sangenjaya originally comprised a series of small rooms leading off from a narrow hallway.

House D by TANK

The architects removed the partition walls and placed two bedrooms and a closet behind wooden sliding doors.

House D by TANK

The bedrooms and closet are not completely boxed in – gaps between the walls and ceiling allow light to pass through.

House D by TANK

Lauan wood, a type of tropical hardwood, has been used for the floors, ceilings and sliding doors.

House D by TANK

The bathroom and large kitchen are positioned on the other side of the hallway.

House D by TANK

Another project by TANK we've featured on Dezeen is a Tokyo apartment with removable patches of carpet to be used as flip flops.

House D by TANK

Photographs are by TANK.

House D by TANK

Here's some more information from TANK:


House D by TANK

The renovation is for a husband and wife with two kids, located near Sangenjaya in Tokyo. This project started with the problem of a very narrow hallway and kitchen and very small rooms. The clients wanted to change this. The clients and neighbours and friends joined in from the first meeting to the final one.

House D by TANK

Plan – click above for larger image

We proposed to clear away existing partition walls and gathered the washroom, sanitary room and bathroom at one corner of the room. The clients also wanted rooms for two kids and a closet. We think of this house as one large dining room, so that is why we chose lauan wood for floor and ceiling and elsewhere is white.

House D by TANK

Section facing kitchen – click above for larger image

These rooms are not completely separated from each other. Facing onto the hallway, we made seven doors as walls. So when these are opened, these room combine with the dining room. We hope this large dining room will gather family, neighbours and friends and make them very comfortable and happier.

House D by TANK

Section facing bedrooms – click above for larger image

Project name: D
Architect: TANK
Construction management: TANK
Date: study, February 2012; construction, March 2012 – May 2012
Location: Tokyo, Japan