A' House by Wiel Arets in Tokyo is coated in glass

Search results:

Glass-coated Tokyo house by Wiel Arets looks like it's been shrink wrapped

It's rare to find new houses in Japan that haven't been designed by Japanese architects – but this Tokyo residence with a textured glass facade is the work of Dutch architect Wiel Arets (+ slideshow).

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

Located in one of the city's typically dense neighbourhoods, A' House is a narrow angular residence designed by Wiel Arets Architects with three storeys above ground and two fully submerged basement levels.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

As well as the unusual glass-coated exterior, which has the appearance of having been shrink wrapped, the house features a secluded balcony and a spiralling concrete staircase.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

"Its 136-square-metre volume consists of five horizontally divided spaces, each connected by a minuscule sculptural spiralling staircase that, given the footprint of the house, allows for loft-like spaces within its intimate confines," said the design team.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

Concrete provides the primary structure of the building, which has been designed to withstand earthquakes. Internally this material has been left bare, but the architects chose to clad the exterior with textured glass to give the grey surfaces an uncharacteristic sheen.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

Each window is made up of two layers of glass – one transparent and one of the same glass that clads the walls. Both slide open independently so residents can vary the levels of light and privacy in each room.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

"These oversized windows, with their dual layers of glazing, can be countlessly reconfigured, to regulate the interior flow of daylight," said the team, who last year completed a glazed house for a vintage car collector in the Netherlands.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

"When closed, they cloak the house within an iridescent texture," they added.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

The sculptural staircase rises up through the north-east corner of the interior. At its peak is a master bedroom featuring an ofuro – a traditional Japanese bath.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

This space leads out to the protected balcony, which can also be screened behind a layer of textured glass. This space offers a view out towards a local park that in spring will be filled with blossoming cherry trees.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

A living room occupies the middle floor, while a combined kitchen and dining space is on the ground floor. It features a minimal white counter and a table that can seat up to eight.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

Two bedrooms occupy the first of the two subterranean levels, along with a bathroom. The level below contains storage and utility spaces.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

The clients also requested a parking space, so one of the building's outer walls angles inwards at the ground to create just enough room to fit a Smart car.

The A' House in Tokyo by Wiel Arets

Photography is by Jan Bitter.


Project credits:

Project team: Wiel Arets, Satoru Umehara, Alex Kunnen
Collaborators: Jörg Lüthke, Jean-Jacques Jungers, Sadamu Shirafuji, Ilze Paklone
Client: Arets-Sijstermans
Consultants: Tai Mikio Architect & Associates, LOW FAT Structure INC, EOS plus Co. LTD, Comodo Co. LTD, Oskomera Group BV, Saint Gobain Glass, Eiger Co. LTD

The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Basement level two plan – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Basement level one plan – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Ground floor plan – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
First floor plan – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Second floor plan – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Long section – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Cross sections one and two – click for larger image
The A' House in Tokyo by Wiel Arets
Cross sections three and four – click for larger image