Two Seasons Hotel, Stavanger, by JDS Architects with Brandsberg-Dahls Arkitekter

| 18 comments

jds_tsh_2-seasons-hotel_sq.jpg

Architects Julien de Smedt and Brandsberg-Dahls Arkitekter have won a competition to design the Two Seasons Hotel in Stavanger, Norway.

jds_tsh_2-seasons-hotel_02_.jpg

Here's the info:

--

JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

FOR IMMEDIATE RELEASE

JDS Architects and BDA win Two Seasons Hotel

Competition in Stavanger, Norway

jds_tsh_2-seasons-hotel_02_.jpg

(Copenhagen, April 08, 2008) JDS Architects, with Brandsberg-Dahls Arkitekter has won an invited competition for a 250 room, 8,500 square meter hotel in Stavanger, Norway.

jds_tsh_2-seasons-hotel_01_.jpg

Located along a busy street in the Stavanger city centre, the site is dynamically positioned between an old residential neighbourhood and much larger government buildings and towers. The three star hotel is approximately 7000m2 in size and contains a minimum of 200 rooms. The design integrates a private program with a public urban space, creating new experiences for both.

The main volume of the hotel arranges the rooms in a ribbon configuration that floats above the existing parking garage on the site. Lifting the hotel rooms from the street provides privacy for the visitors, while creating a ground floor activated by shops, a restaurant and cafe, in addition to the hotel lobby. The ribbon mediates the potentially problematic context by hovering closest to the ground adjacent to the old Stavanger neighbourhood and lifting dramatically when facing its neighbouring nine storey apartment tower.

The floating ribbon takes advantage of the elevated site, with its views of the city centre and the surrounding mountains. The formal manipulations within the height regulations allow the hotel to have a diversity of views for all occupants. The walkable programmed roof terrace, cozy interior garden and conference facility on the skyline create literal and visual connections with the environment rarely found in an urban three star hotel.

Directly adjacent to the site, a new pedestrian street will enliven the area. To further activate this new public space, the ground floor is programmed with a cafe and bakery to enhance public facilities along the street.

The hotel ground floor also ties itself into the site by providing for a public passage that connects Lokkeveien to Olav Kryttes Gate. The hotel restaurant and the cafe/bakery program therefore serves as a concentrated zone of public traffic that integrates the ground floor into its urban surroundings.

JDS Architects

JDS/Julien De Smedt Architects is a multidisciplinary office that focuses on architecture and design, from large scale urban planning to furniture to design. The office is fuelled by talented designers and experienced architects who jointly develop projects from the early sketch to on-site supervision. Independent of scale, this outlines an approach that is affirmatively social in its outcome, enthusiastic in its ambition and professional in its method.

JDS Architects' makes use of an approach, where intense research and analysis of practical and theoretical issues are being converted to the driving forces of the design process. By continuously developing and implementing precise and rigorous methods of analysis, we are able to combine innovative thinking with an efficient production.

At the core of our architecture is the ability to take a fresh look at things through experienced eyes. This approach has resulted in a wide portfolio of both Danish and international projects.

The office is 34 people strong, and supports an attitude of involving external consultants when required and relevant. This use of complementing resources ensures that projects will never suffer from being too conventional, too narrow-minded nor too naïve.

JDS Architects prefers to regard its position as its client's partner, rather than as its mere consultant. This ensures constant involvement and engagement which results in projects that both parties are proud of.

JDS is founded and directed by Julien De Smedt, former co-founder of PLOT.

| 18 comments

Posted on Wednesday, April 16th, 2008 at 7:26 am by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • Tyler

    Right, I get it, a large volume that appears as if it is mystically floating in space. Yawn.

  • el pelu

    easy to critize uh
    i think it’s a clever way to connect both the city and the building, elevating the “ribbon” so it relates better the old residential with the apartment tower
    it’s nothing new thought, why all the squares openings in all the facades?

    ps/ i like the “mistically floating” appearance, jajaja, it’s all about the lights

  • MZ

    No, you didn´t get it.
    Looking at the surroundings modell, the big question on this site is how to make the scale-shift between suburban low density housing to multistory urban blocks. I am not sure if placing a solitaire of this kind is a gentle way, but it tries to react to both sides. The transparent public space on the first floor could also work, if it will really open and be filled with functions open for the pedestrians.

  • blue

    It’s funny how some people here can only critisize everything…show your stuff!

  • Fred

    http://www.aftenbladet.no/lokalt/article610171.ece

    … the other entries in the competition. I personally like the BIG one, but the JDS entry was a good choice for a winner.

  • http://www.architectonica.ca Dariusz

    I like the seemingly easy incorporation of the terracing on the roof for people to enjoy the sun. The ground floor could have been more interesting than a flat plane of glass surrounding the building, but maybe it works.
    Good choice!

  • MIRTEC

    blue, there’s nothing wrong about critisizing… it will only make us think about everything we should think about.. and you’re critisizing people instead of buildings.. think twice what’s more legitimate!

    keep the critics coming.. I love to read them ;-)

    thanks dezeen!

  • Sasha

    the large entry looked somewhat interesting. this is similar to that one building on the islands (borneo?) in amsterdam.
    hard to judge just from images…how about some plans?

  • Lite

    Hey blue, you know what, i am one of the guys who’s critisizing almost all the time.
    Not now, though, i like the project and their posture on it.
    Gooood Stuuuuuuff!

  • Tyler

    Fred- I agree, I like the big one. And I do get it, as an urban planner / designer, I understand the careful juxtaposition of low density housing and mid rise commercial space, I just find the constant attempt by architects to perfect the
    Corbusian floating trick very tiring after a while and not the correct solution for this design problem. Oh, and Blue, I’d love to show you my portfolio sometime. I love criticism.

  • Mark

    It looks okay from this view. Has a bit of the Escher feel to it with an infinite loop idea on the top. However from street view it is very much a box with a slating top. From this model I can’t imagine that’s it’s scale will create much of mystically floating effect. I really do like this idea for being open, but there is still much to be desired here.

  • leandro locsin

    these architects has only one techique in dealing with “porosity” concerning the urban fabric.

    only one method is applied on all sides. why o why ?

  • Danny

    tyler is onto something here, in our school of architecture everything is geared toward a narrow range of corbusian type solutions, every thing must be glass/transparent and floating(creating monotomy and structural/financial nightmares) what about contrast,experience and context?

  • jonizz

    almost the same building is now in realization process in czech – A4 architects , sacre ceur residences check it up, it looks like a copy :¨)

  • JZ

    Just to add a couple of ” boring ” points

    A.Big’s building is way out of regulations especially concerning the height limit
    B.Theres already a parking built underneath so the structure is pretty much defined
    C.Its a 3 star hotel aka low budget / big ambitions

    Its cool to read all the feedback
    Personally I think under these circumstances we did pretty well!
    now we have to build it :O

  • shiva

    i think the main idea is pleasing , and responding for the required usage but i’m also in doubt about the scale of this project . will the roof ever be seen ?

  • edward

    I don’t think we need a new architecture every Monday, as some famous person once said. This looks like a high quality response to the program, I especially like the first pic which seems to show the sidewalk extending into the structure.

  • bas

    it does actually look like the Whale in amsterdam doesn’t it?