Canteen at primary school no1 by Cadilhe & Fontoura

| 10 comments

squ2cadilhe-fontoura_cantina_119.jpg

A new primary school canteen by architect José Cadilhe of Cadilhe & Fontoura has been completed in Póvoa de Varzim, Portugal.

1cadilhe-fontoura_cantina_005.jpg

Photographs by FG+SG Fotografia de Arquitectura.

Here's some information from Cadilhe & Fontoura:

--

CANTEEN AT PRIMARY SCHOOL Nº1

The Primary School nº1 in Póvoa de Varzim is a renovated example of Plano dos Centenários (Plan of the Centenaries) developed in 1941, whose typology (Douro) was designed by Rogério de Azevedo, a renowned architect from Oporto. This plan was a response to the increasing necessity and need to obtain a wide coverage of elementary schools throughout the country and is, still today, a legacy that is well present on today’s network of schools.

cadilhe-fontoura_cantina_025.jpg

In this sense, and because respecting the original traces of the school was intended, the volume of the canteen drives ways and assumes its own autonomy with an abstract gesture that establishes new relations in the school and the exterior spaces. Its location sets boundaries to the playground to the north, and allows the definition of new circulations and connections between the buildings. Beyond that, the canteen poses itself as defining element of a new scenario. The unbroken and organic line that cause differentiating sequences of perspectives, participating, with the same purpose, in the energetic and spontaneous movements of children.

cadilhe-fontoura_cantina_055.jpg

The volume is characterized by the exterior contrast between the predominant white and the black of the windows frames, the foundations and the covering that sets the main access. Thus, a dialog is prompted with the balanced volume and the glassy structure of the Library’s café, transforming the limit notions and dimming the frontiers, therefore obtaining a stimulating relation between the equipments of high educational and cultural responsibility.

cadilhe-fontoura_cantina_095.jpg

In the interior, one can watch a predominance use of the colors that set the distinction of spaces and their uses. It is through it that the canteen is cheering the dynamics of the dinning area creating differing sensations, moods and atmospheres; deliberately created to provide these ambiences to the children, giving them the chance to pick their spot and place in the intimacy of the canteen.

cadilhe-fontoura_cantina_091.jpg

Architect - José Cadilhe (Cadilhe & Fontoura - Arq., Lda)
Location - Póvoa de Varzim, Portugal
Project Year – 2006
Construction Period – 2006/ 2007
Client - Município da Póvoa de Varzim
Contractor – DIVA, Decorações, Construção Civil e Obras Públicas, Lda.
Constructed Area – 242 m²

cadilhe-fontoura_cantina_109.jpg

cadilhe-fontoura_cantina_119.jpg

  • edward

    Just superb! Classical rigor.

  • http://www.grayscalerecords.com/ Scott

    I’m not generally one to like wavy curved walls, but these look really pretty. I enjoyed how the interior blue and white colors match the sky and wall colors from the exterior shots.

  • floyd landis

    Typical of this site, there are no drawings so we can’t understand how it fits to the existing context.

  • http://www.ledarquitectura.blogsome.com led

    perfect for an school, although it is a bite little

  • El Greco

    Very nice. It’s funny how the aesthetic of the Portuguese and Japanese is mysteriously similar. Think Siza, Souto de Moura and SANAA or many other contemporary Japanese firms. Their respective cultures/geographies are otherwise quite dissimilar.

  • Fling

    There is some channeling of L. Ron Hubbard in the description. Never has so much existential gravity been placed on taking a tray of turkey twizzlers to a canteen table. Is the building in fact a Scientological collector funnelling cosmic rays to render the passive lunchers? Is the dubious loiterer in photo 4 actually Tom cruise? We have a right to know.

  • kolohe

    a plan please?

  • Morais

    Enter http://www.archdaily.com/
    there are some drawings…

  • Q

    interesting building but it seems a little bit outdated like it was built 50 years ago, especially the inside colors and the frame work.

  • J Stewart

    Great job! Beautiful curves…