Kalmar Museum of Modern Art by Tham &
Videgård Hansson Arkitekter

| 21 comments

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-squ-5-7925-e1.jpg

Kalmar Museum of Modern Art in Sweden was designed by Stockholm-based architects Tham + Videgard Hansson Arkitekter.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-4-7925-d4.jpg

The four-storey building is clad in black wooden panels.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-9-7925-l3.jpg

Tham + Videgard Hansson Arkitekter designed some of the furniture for the interior, which comprises exposed concrete, black-stained plywood doors and panels and white walls.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-3-7925-c5.jpg

The museum will house the Kalmar collection of modern art as well as providing spaces for temporary exhibitions, videos, performances and concerts.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-2-7925-a5.jpg

The museum was opened to the public in May last year.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-1-7891-h1.jpg

Here's some more information from the architects:

--

The new Kalmar Museum of Art is the result of a winning proposal in the open international competition in 2004 and will be inaugurated in 2007. Situated in the City Park of the renaissance town of Kalmar, it will be added to a restaurant pavilion dating from the 1930s by Swedish modernist architect Sven-Ivar Lind.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-10-7925-o7.jpg

The new museum is a black four-level cube clad with large scale wooden panels punctuated by large glazed openings. It will house both the Kalmar collection of Modern Art as well as provide spaces for temporary exhibitions of contemporary art, videos, performances and concerts.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-7-7925-i5.jpg

Almost domestic in its scale this museum still provides a variety of exhibition conditions. The two main spaces are the White Box where one side can open up completely to bring in the exterior of the park, and the top floor gallery that is lit by shed head light shafts doubling its ceiling height. In addition there is a public Art Library and open Workshops.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-8-7925-i9.jpg

One of the architectural main features is the open stair spiralling the full height of the building, starting from the new entrance lobby that interconnects between lake-side and park. It is a top lit space with all surfaces in exposed in situ cast concrete.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-11-7925-p3.jpg

The four floors, each different from the others, are stacked on top of each other and create a vertical walk up into the greenery of the trees with a series of different spacial experiences while offering views of the environs; the Kalmar Castle, the lake and the city centre.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-6-7925-h6.jpg

Construction is in situ cast concrete, the big spans are made with ‘after tension’ slabs. Interior finishes are exposed concrete, black stained plywood doors and panels, white painted walls and ceilings, natural ash.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-sectionview_kalmar-konstmus.gif

TVH has also designed some furniture; the green bock-tables, the hexagon tables in white ash and stell/carrara, the museum bench, library shelves.

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_entrance-level.gif

Assignment name: KALMAR MUSEUM OF ART
Client: MUNICIPALITY OF KALMAR
Year completed: (2007-8)
Location: KALMAR, SWEDEN.
Square meters: 1594 sqm + existing.
Time to build: 18 months

Additional facts:
Open International Competition 2004
294 proposals from 16 countries around the world
TVH’s proposal PLATFORM, 1st prize February 2005.
Construction works started August 2006.
Open to the public May 10th 2008.

Architects:
THAM & VIDEGÅRD HANSSON ARKITEKTER
Bolle Tham and Martin Videgård Hansson
Collaborators: Lukas Thiel (project architect) Tove Belfrage, Erik Wåhlström, Johan Bergholm

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_lower-ground-level.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_a-40-3-006_north-ele.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_a-40-3-002_west-elev.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-vertical-details-1-50.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_a-40-2-002_section.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_a-40-1-204_second-fl.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-080415_a-40-1-203_third-flo.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-tvh-kalmar-situationsplan.gif

kalmar-museum-of-modern-art-by-tham-videgard-hansson-situation3000_a3-site-plan.gif

  • johanna

    seen this before. fantastic.

  • Ben

    amazing!

  • Joe Swift

    Populated sectional perspective. Unpopulated photography. Odd.

  • aut

    nice one, but the details are ridiculous!
    come on, dezeen, show them in a decent size or skip it.

  • rodger

    very nice project but surprisingly weak entrance design. one of the elevations where the building connects to the to the ground is weak also. hard to imagine why given how well everything else has been handled.

  • tim

    strangely sized and oriented drawings aside, I like this new trend of more drawings being provided on dezeen. Keep it up.

  • h

    very nice, but yes i agree the entrance and the site seems much under developed. I wonder if they ran out of cash.

  • joakim

    h and roger,
    how would you have articulated the entrance design?

  • p

    thank you dezeen.
    but please, can you put up the drawings at a readable scale?
    please?

  • rs

    Photography by …?

    Oh, who cares!? Stuff the photographer’s right to credit.

  • sc hu yl er

    A refreshingly straight forward, confident, and unpretentious design. Somewhat rare for a museum for modern art.

  • vortekxt

    sections seem a bit casually tossed in (sideways), no?

  • windbag

    I saw this one at IKEA, the Modern Museums Section, near Kitchen Hardware. When it is folded in its box somehow it fits the roof of your Toyota, though assemblying it takes quite a considerable amount of time.

  • rockenhäuser

    wow. that looks exceptionally like this time real+ambitious architects have been
    working on this project!! too many projects are only focussing the fancy design
    just for the fuckin’ publicity. this one seems to be different,
    like real qualities for real people!

  • rodger

    joakim,
    i think the entrance would have been much more compelling if it directly engaged the monumental black block and created, through the use of scale, an intimate moment… these guys did it once on the front? side with the use of a window next to the large black door…… .there are many solutions to the entrance problem, but this is one place to start. imho.

  • steve

    is this architecture ?

  • http://www.jellederoeck.be JDR

    I agree with all the comments about the entrance, but it’s not only the entrance. After the first 2 very promising pictures, the strong first impression breaks down. The volume is too fragmentated and therefore, i feel that the entrance couldn’t fit in, just like some other parts of the project.

    @joakim:
    I don’t think one should articulatie the entrance. It should be integrated in the total volume, and by creating the surroundings, placement of windows and orientation, you will find the entrance without looking for it. And i think that is where this projects fails a bit. It did not fall into place..

    But then again, the facade is innovative, and some interior shots are really worth visiting. Very interesting …

    JDR

  • Rokas

    I agree partially abouth the entrance-but the question is -would such a design survive the test of time?In overal?I think–it would.

  • penguin

    pure design! fantastic

  • Pierre

    One of the criterions of the competition-brief was to connect the new museum with a existing restaurant (the white one-story building on the left in pic.1). Money could be saved by sharing facilities like cloakroom, wc and so on. The entrance is a glass-passage that connects the old building with the new one. This is one reason why the entrance is design the whay it is and I think its a good solution. The way u move through the park finding the entrance is no problem it comes very naturally.

    When it comes to the groundwork the site is located in an unique park enviorment with medieval archeological findings. The architects stacked the programe to minimize the footprint of the building and thereby saving as much of the park as possible and maintaining certain sightlines.

    Of course there is things that could´ve been done better but we all know there is a lot of compromising i architecture (money money money). On the whole I think it´s amazing that a town of Kalmars size can afford such a nice pice of architecture.

  • http://srleart.com srle

    i like this very much, gorgeous building!