Pabellón Ave Maria entrance hall by RaichdelRio

| 11 comments
More:

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-squ2-pq_img_7567.jpg

Barcelona architects RaichdelRio have designed security desks and a waiting area in a historic former hospital in Barcelona, Spain.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7571.jpg

"The entrance was very narrow and there was a circulation conflict: messengers had to access the building, crossing the security line, to handle the documents," explains Miquel Del Rio of RaichdelRio.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7577.jpg

"The first decision was to create a bigger public space and bring the register to the outside, creating an entrance space in the scale of the building and solving the circulation conflicts."

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7580.jpg

A large reception desk divides the public area from that reached through security checks, and leads to a desk and waiting area for couriers.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7586.jpg

A security desk painted in a darker shade of red is positioned to the left of the entrance.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7591.jpg

The building is a former maternity hospital and the Ave Maria pavilion now houses offices for the Catalan health service.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7594.jpg

More information and drawings on the architects' blog. Photographs by Santi Garces.

Here's some more information from the RaichdelRio:

--

This is a public building in Barcelona, near Camp Nou. It belongs to the Catalan government and houses some of the offices of the Catalan health service. It was formerly the main maternity hospital in Barcelona, and now the big building houses different departments (including a school and a radio station).

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7596.jpg

In this building, in one of the pavillions (called Ave Maria), we were asked to refurnish the access hall. All the desks were designed in 3d and then developed into plan surfaces, and then given to the builder.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7601.jpg

They were constructed in wood (in fact MDM, a wood conglomerated) in the builder's workshop into pieces and then assembled on site (each piece about 3x2x1.4m). Construction on site lasted only 1 day, not interfering with the normal functioning of the building. Construction into workshop lasted for about 2 months.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-pq_img_7604.jpg

Just in front of the entrance the big reception desk gives the main arrival point, and extends to separate the public from the private part of the building. At your right there is the registration desk (the place where messengers leave their documents), and that desk gently slopes down to create a bench. At the other part there is the security desk, a more square and robust piece. Each of the desks is painted in a slightly different red. The two public are almost the same and the security desk has a darker tone.

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-01.gif

Above: solution

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-02.gif

Above: existing situation

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-04.gif

ave-maria-entrance-hall-by-raichdelrio-03.gif

| 11 comments

Posted on Thursday, February 26th, 2009 at 10:27 am by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • zetre

    The desk can’t really compete with the rest of the interior (and it looks a bit squeezed in).
    Cool space tho!

  • Mary Hill

    Love it!

  • stan

    zetre your right…
    very nice hall, not a very special intervention

  • stan

    besides that, there seems to be a gap between the third entrance gate and the adjacent column? then what is the function of the gate?

  • Kurt

    The materaility and the colour of the desk does not compliment the rest of the interior and has no awareness of its surroundings.

  • A

    The interior of this building is so much better than these insertions. These would have been better if they had originated from the textures and colors of the place, or be completely neutral…. these are neither/nor that.

  • Anders

    Looks a LOT like the customs house library at Circular Quay, Sydney!! Check it out:

    http://www.flickr.com/photos/lipglossjunkie/252124502/

  • tinu

    i’m glad it doesn’t try to compete but that it rather tries to be functional with some modesty. very vivid and precise shapes and colours and certainly good scale.

  • SillyBug

    I can understand the introduction of a very modern and minimalistic element into such a rich historical environment, but I think the “modern element” should have been there for its capacity for neutrality.
    This application is in constant conflict and competition with the rest of the elements.

  • mireia

    the insertion is perfect specially because it doesn’t compete with the rest of the elements and the rest of colors…it’s a insertion not a continuation!…really nice project…

  • Angelos

    Po’ Mo’ all the way!!!