6×11 Alpine Hut by OFIS Arhitekti

Slovenian architects OFIS Arhitekti have completed a holiday hut in Slovenia's Triglav national park.


The client had bought the site with existing permission for a traditional Slovenian Alpine hut; the architects designed a contemporary version with the same dimensions, roof pitch and materials, meaning a new construction permit was not required.


The 6x11 metre, three-bedroom hut is in the village of Stara Fuzina, close to Lake Bohinj.


Photos are by Tomas Gregoric.

Here's some info from the architects:


6x11 Alpine hut in Slovene Alps

Commission 2007 /
construction start 2008 /
completed 2009


Location: Stara fuzina near Bohinj Lake,  Slovenia

The hut is situated in a small Alpine village, part of Triglav national park with very strict rules of construction and architectural design.


The client bought the site together with existing construction permit for the generic project.


Demand was not to change construction permit but change the elements of the house to suit his family, sustainable factor and open the windows toward the views.


The volume of the house 6 x 11 metres, 42 degrees pitched roof, external dimensions and material types remained the ones from the existing project.


Materials – the elements such as stone, wooden columns, facade patterns are taken from local environment with dialog on the surrounding typology.


Interior organisation suits the needs of the family and is very rational.


Central staircase rotates around the fireplace that heats both floors.


There are 3 bedrooms and bath with sauna on top floor with minimal corridor.


Ground floor is one space room with kitchen; dinning and living, storage is under the staircase.


The level is partly lower so window shelves act as sofa with views toward the mountains.


Sustainable Issues:

Large corner window was positioned toward the sun therefore in winter-sunny days no heating is needed.


Extra thermal isolation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, black foil that is put behind the wood absorbs the heat of the sun and transforms it onto the walls. Upper floor is pushed over the ground floor and acts as sun protector in summer when sun is higher. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes that are covered with wooden masks.

Project Architect: OFIS arhitekti, Rok Oman & Spela VidecnikDesign Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Anna Breda
Client: private
Structural Engineers: Projecta d.o.o.
Main contractor: P-Grad d.o.o.
Start on site date: september 2007
Contract duration: 12 months
Gross internal floor area: 95 m2 neto
Total cost: 150.000 EUR including furniture


Above: concept diagram

Above: concept diagramre-modeling_concept.gif
Above: concept diagram

Above: plans

Above: elevationsAbove: elevations

Above: sections


Above: site plan

More Dezeen stories about Ofis Arhitekti:



Student apartments


Dot envelope


Lace apartments


The Ring


Jaroslavska Square


Tetris Apartments


Hayrack Apartments