Derek Lam store by SANAA

| 9 comments

squ_mg_1370.jpg

Japanese architects SANAA have completed the interior of a new store for fashion designer Derek Lam in New York.

_mg_1483.jpg

The space is divided by transparent, acrylic walls and metallic curtains.

_mg_1557.jpg

Here's some more information from Derek Lam:

--

DEREK LAM OPENS FIRST BOUTIQUE IN NYC

Derek Lam International, LLC will open its first stand-alone boutique April 2009 designed by internationally esteemed architects SANAA. “I am thrilled to work with architects who share my design philosophy and whose work I so greatly admire,” said Derek Lam, who counts Kazuyo Sejima among his very first customers. “SANAA has created a retail environment that is minimalist, functional, intimate and warm. The store concept will be an important step towards solidifying the identity of the brand.”

_mg_1450.jpg

A year and a half after the opening of New York City’s iconic New Museum, the architects of SANAA have returned with a surprising second act, a stone’s throw from the Bowery, designing Derek Lam’s flagship boutique in Lower SoHo.

_mg_1381.jpg

The acclaimed Tokyo-based duo, Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa are currently working on projects around the world including an extension to the Louvre in Lens, France, museum projects in Oporto and Valencia and a university campus in Switzerland.

_mg_1549.jpg

SANAA and award-winning designer Derek Lam met in 2005, and a year and a half ago began a collaboration to make a space that is marked by modern sensibilities, calculated simplicity and highly perfected detailing.

_mg_1538.jpg

SANAA’s strength has been its ability to understand and then exceed the client’s brief. Sejima and Nishizawa have created a transparent canvas of modulating acrylic curved walls for Lam’s refined and sensuous clothing.

_mg_1583.jpg

Stripped back to the essential bones, custom fitted furniture of wood and aluminum, a one-pour concrete floor and the original brick walls painted white heighten the exhibition nature of the store. Transparent organic forms crafted of clear acrylic create rooms within the store, each one housing a different collection. Dramatic daylight from the large front façade windows facing east cast a shimmering aura as light bounces from one transparent bubble to the next.

_mg_1661.jpg

The 2,800 square foot boutique, situated on the ground floor of a 19th century manufacturing building at 10-12 Crosby Street, will carry Lam’s ready-to-wear and accessories collections. The T-juncture of Crosby and Howard Streets in downtown New York is a rarefied and sophisticated shopping corner at the eastern edge of SoHo, just blocks from the SANAA-designed New Museum. Several of New York's most unique and high-end luxury brands chose this quiet T- juncture and neighbors include jewelry designer Ted Muehling, antiques specialist De Vera, custom furniture store BDDW, and the Jil Sander boutique.

DESIGN ARCHITECT: KAZUYO SEJIMA + RYUE NISHIZAWA / SANAA,
Tokyo project team - Sam Chermayeff, Tommy Haddock and Oana Stanescu

EXECUTIVE ARCHITECT: Toshihiro Oki, RA, New York
MEP: Plus Group, New York
LIGHTING: Tillotson Design, New York
STRUCTURE: Angelos Georgopoulos, New York
CODE CONSULTING: William Vitacco Associates, New York
CONSTRUCTION: MG & Company, New York

More Dezeen stories about SANAA:

.

150serpentinegallerypavilio.jpg

Serpentine Gallery Pavilion by SANAA

150-barcelona-pavilion-inst.jpg

Mies van der Rohe pavilion

150-sanaa1_sq.jpg

At Vitra Campus

150-kaufman_2007-11-098_09.jpg

New Muesum of Contemporary Art

150-sanaa4.jpg

SANAA Houses

150-set-of-four-coffee-spoo.jpg

Products for Alessi

150barcelona-pavilion-insta.jpg

Mies van der  Rohe Pavilion installation by SANAA

150sanaa1_sq.jpg

SANAA and Alejandro Aravena at Vitra Campus

150kaufman_2007-11-098_09-4.jpg

New Museum by SANAA opens in New York

150kaufman_2007-10-087_sq.jpg

New Museum of Contemporary Art in New York

  • Luxury Larry

    Wow…what a unexpected collaboration and a plesant outcome! Although it looks ‘exactly’ like the glass museum but I think the concept works very well for a store layout!

  • batman

    its really classy…….i mean glassy

  • M!

    The clients must pay attention all the time…
    There´s no warning about the glass.

  • http://www.desbastando.blogspot.com sebastian

    too conceptual.

  • gaque

    i thought so-il was supposed to do this project. what happened?

  • g

    My sense is that it intends to be the opposite of conceptual…

    Serra of course comes to mind, but what is interesting IMO is that the transparency of the acrylic makes it very difficult to imagine how the space feels to walk through. In that sense, it could probably be considered to be more serra than serra!

    …but perhaps I am getting too conceptual…so as a last point, I really like the curtains – I think that last shot is my favorite…

  • http://ziftdesign.com gmz

    !!!!!!
    that is super! spirit of interior

  • http://listras.org marina

    i dearly love the work of sanaa, but the first impression that i had when seeing this for the first time was “really? curved acrylic walls again?”

    i do always appreciate what they do with concrete/cement and white, though. their language is simplicity. the walls and lush golden curtain would be the monotony-breaking elements here. perhaps they could have been bolder with the lighting design, though.

  • http://ecomanta.com ecomanta

    I actually saw the installation of these giant curved pieces of plexi that were simply stunning arriving on 3 enormous 18 wheelers. Unfortunately, unlaike Richard Serra’s pieces the magnitude of the architectural obstacles of getting thehuge plexi walls in are completely lost on the average shopper. The same effect could have been achieved with smaller pieces of glass or plexi. Steel walls by Serra would probably not have been any more expensive than these gigantic sheets – some nearly 30 feet long. This is not exactly a leed certified material. I guess its sustainable in that no one will ever be able to get them out. All that said, I love the design concept, especially knowing it took 30 men and a crane to get the plexi into the space.