Harajuku Box House by Daniel Statham
Architects

| 6 comments

138_harajuku_boxhouse_01_sq.jpg

Daniel Statham Architects have designed Harajuku Box House, a residential and retail project in Tokyo.

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_model_view_02.jpg

The ground floor of the building houses a Sashimi bar whilst the upper levels are for residential use.

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_level_b01.jpg

The design uses the Sukiya style, a traditional style of architecture originating from the design of Japanese tea rooms.

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_level_00.jpg

The following text is from Daniel Statham Architects:

-

HARAJUKU BOX HOUSE, TOKYO, JAPAN

The project is located within the mixed residential and retail area of Jingumae in the Harajuku District of Tokyo. The urban context of the area is low rise dwellings, retail outlets and restaurants. The streets are mainly pedestrian and provide a relaxing setting for strolling and shopping. The site itself is a trapezoid in plan and has two streets that flank the two long elevations, one being public and the other being mainly private.
harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_level_01.jpg

The client asked that the ground level and basement levels be designated for commercial use in the form of a sashimi bar while the upper levels are to be for residential use. Adopting this programme the concept was to extrude the site boundary to the maximum building height to essentially create a ‘pavilion’ like envelope.

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_section_aa.jpg

This pavilion acts as a shading and acoustic skin to protect the internal habitable areas. The internal volumes were then shifted within the envelope to best suit the project programme and environmental site conditions. This approach produced a defined facade which related purely to the accommodated use within.
harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_level_02.jpg

This architectural language generated a very traditional Japanese style called ‘Sukiya’. This technique produced a narrative that incorporates within its internal space every aspect of the landscape seen from where the tea master is seated and including the room interior, the garden, the outside area, the view in the distance (the city). The project emerges with three layers: internal, semi-internal and external space. The architectural language of the building articulates this notion. Within this layering local plants and shrubs are introduced to diffuse the boundary of private and public space. The rear elevation opens up considerably more to the front elevation to create terracing, gardens and circulation to the residential apartments.

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_level_03.jpg

The roof plane is punctured to allow light to filter into the terrace and garden spaces below allowing a physical connection with the sun and sky. It encourages natural ventilation which assists in passively cooling the building through the hot and humid summer months. Encompassing of all of these aspects provides a unique living condition within the urban density of Tokyo.

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_level_04_roof.jpg

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_view_01.jpg

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_view_02.jpg

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_plans.jpg

harajuku-house-by-daniel-statham-architects138_massing-diagrams.jpg

More Dezeen stories about Daniel Statham Architects:

cdl-hq-by-daniel-statham-ar.jpg

CDL HQ by Daniel Statham Architects

-

  • archimaniak

    suki, suki, daisuki!!

  • archcritic

    original, refreshing….post-postmodernism?

  • http://www.tremaineharris.blogspot.com/ Tremaine Harris

    Quite a unique design that really creates a remarkable linear geometrical effect.

  • Marko

    looks like a house for robot not person

  • Andy

    Maybe leaves alot of space that is not used, hopefully Japanese client has lots of money and is not caring

  • dee

    Could the architect not decide on the design he was submitting? Models and plans do not line up at all… where for example is the top floor in some of the rendered images? The builders will love it…