AKbank NV headquarters by dagli +
atelier d’architecture

| 1 comment

mathiaseichhorntop3.jpg

Luxembourg practice dagli + atelier d'architecture have completed the interior of AKbank NV's Netherlands Headquarters in the Rembrandt Tower, Amsterdam.

mathiaseichhorn4.jpg

The design focuses on the concrete core of the building, creating a sculptural scheme following the "windmill principle" - upper elements rotate clockwise, lower elements rotate counter-clockwise - leading visitors around the office.

mathiaseichhorn3.jpg

Integrated storage for both visitors and employees act as landmarks around the core.

mathiaseichhorn19.jpg

Here's further information from architect Mathias Eichorn:

--

dagli + atelier d’architecture is a young Luxembourg based contemporary architecture and design firm.

This project is the interior design of the Netherlands Headquarters of AKBANK N.V. in the high-rise Rembrandt Tower in Amsterdam.

mathiaseichhorn5.jpg

As concept for the design, the architects concentrated on the concrete core of the building and created a sculptural element. The element follows the core wall and generates swollen-out elements arranged based on the windmill-principle. Upper elements rotate clockwise, lower elements counter-clockwise.

mathiaseichhorn2.jpg

The offices are arranged around the core separated with glass screens to keep the core element as a visual reference.

mathiaseichhorn8.jpg

During the design process, it is most important to us to research the identity of our client, to analyze it and to merge it together with the architecture into a unity.

mathiaseichhorn16.jpg

The building, the utilization and the identity (the image) of the client become one, the architecture with its shapes and colors transports must create a sovereign - professional image (representation) to the exterior. Thereby the value of the realty as well as the corporate Identity of the client gets boosted.

mathiaseichhorn15.jpg

Designing the floor, we used the core with its original function, the vertical access, creating a self-contained sculpture that represents a visual benchmark and leaves the function for the users visible.

mathiaseichhorn9.jpg

The materiality of the core object is generated with the use of horizontal stripes or bands that are bordering the object.

mathiaseichhorn10.jpg

This bordering is amplified with slightly inclined square sticks. This combination of shapes and forms with its depth and different layers of material finally creates a fully self-contained object, the core object.

mathiaseichhorn13.jpg

The sculpture starts inside the core with a self-illuminated logo-panel, dragging visitors to the lobby of the agency. From there it follows the complete 360° around the core wall and finally ends with another smaller logo-panel in the lobby.

mathiaseichhorn12.jpg

The illuminated bands of the sculpture grow and swell at some places, following a wind mill like formation. The lower elements rotate clockwise, the upper elements counter-clockwise. The elements integrate cabinets in order to amplify the core sculpture’s guiding function throughout utility.

mathiaseichhorn18.jpg

Therefore the biggest elements just next to the main and side entry integrate wardrobes for visitors and employees. Smaller elements all around the core provide room for archives and office supply.

mathiaseichhorn7.jpg

Through the use of these functions, i.e. taking off the coat as the first gesture entering the floor, the core object becomes subconsciously an orientation guide and benchmark.

mathiaseichhorn1.jpg

At dagli+, we believe that a consequent design gives the firm with its employees the opportunity to identify itself through the design, which finally leads to a valorization of the realty.

mathiaseichhorn6.jpg

A consequent design means for us to create and develop an architectural concept for the building and the design objects. It is crucial to make this concept readable for the public.

mathiaseichhorn14.jpg

That’s why we realized the AKBANK agency using the unitary color and shape concept, that generates with its neutral colors and shapes a modern-calm, sovereign organized impression.

mathiaseichhorn17.jpg

The fusion of the corporate identity, the design, furniture and employees creates a convincing new identity of the AKBANK for the public.

Project Info:Completion: Nov 2008 (March 2009)
Floor area/size: 1000 m2
Cost: € 650000,-
Architect: dagli + atélier d'architecture, Luxembourg.

Project architect: Mathias Eichhorn.
Client: Akbank N.V.
Location: Amstelplein 1, 1096 HA Amsterdam, Netherlands
Function: office

| 1 comment

Posted on Thursday, June 25th, 2009 at 10:33 am by Brad Turner. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • gonzopara

    great!