Mizoe House by Takashi Seisho
and Akinari Tanaka

| 3 comments

mze14-l.jpg

Architects Takashi Seisho and Akinari Tanaka have completed a house in Hakodate, Japan, where triangular, concrete slabs in the facade mask views of neighbouring houses.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze12.jpg

The windows extend the full height of the house and direct the occupants' gaze upwards towards the sky.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze11.jpg

The interior comprises bare wood and white-painted surfaces.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze09.jpg

The residence was designed for a couple and their two young children.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze08.jpg

Here's some more information from the architects:

--

"MIZOE HOUSE" by Takashi Seisho + Akinari Tanaka (Structure engineer: Kenji Nawa)

Situation and demands
The site is located in a residential area in Hakodate (Japan) where the vestige of a field is still left. The family is Mr. And Mrs. Mizoe and their two small children. We thought "Space with a gradual boundary" and "For cold district" are problems especially in their demands.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze07.jpg

Techniques
To sublime these two items under the low cost, we based on the volume of dice in which the space of one being settled is efficiently obtained. Next, we chose the technique "Wrench" to be able to use the site effectively even by the volume of dice, and to feel the inside to be wide.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze05.jpg

Effects of "Wrench"
To lose dark spaces in between the neighboring houses is the first head. A peripheral field, road, and next gardens are taken on the premises, and it makes a city extension.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze04.jpg

The second is parrying as for a glance with the house of the purlieu each other. It is a simple behavior of city. Next, it is to select scenery well.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze03.jpg

In the part where it touches the neighboring house, the triangular wall and vend windows that is dragged by the rotation of the hull lead our eyes to the vast sky. In the part where the view is good, the slit window takes scenery directly.

takashi-seisho-akinari-tanaka_mze0111.jpg

The last is connecting the space slippery. Three-dimensional constricted parts in a void made by not wrenching the internal core alone regardless of the hull. These constricted parts connect to each individual spaces keeping independently.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze10.jpg

At the end
We thought, in the internal space obtained by "Wrench", there is "Movement" of the space and the light that doesn't understand in the photograph. We want for more people to feel this house.

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze02.jpg

Takashi Seisho / Seisho Takashi Architect' Studio
Akinari Tanaka / Tanaka Akinari Architect' Office

mizoe-house-by-takashi-seisho-akinari-tanaka_mze-15.jpg

  • Kelvin

    This house is beautifully designed, and the triangular window that directs the viewer’s eyes to the skies was a very wise move.
    I just have one question.
    How is it that the “wrench” technique works? What does it do and when was it introduced?

  • superdeluxe

    I agree, beautifully designed spaces.

    Kelvin, I think the ‘wrench’ technique basically means ‘twist’ – twisting a cubic volume (they call it ‘dice’, not cube – this happens if you translate Japanese into English with a bad internet translation engine).

  • http://www.daniel-clements.com Daniel Clements

    Not completely understanding the wrench or dice situation but it appears to have a positive energy. You certainly can’t knock the Japanese for residential ingenuity.