Apprentice Formation Center by Air Architects

| 7 comments

French architects Air have completed a raw yellow concrete extension to an apprenticeship college in Saint Maur des Fossés near Paris in France.

Called Apprentice Formation Center, the project comprises a new three-storey building containing a hall, plumbers workshop, classrooms, and meeting rooms, as well as the refurbishment of an existing cafeteria and classrooms.

The yellow concrete continues across a courtyard to the existing building, where it defines the refurbished cafeteria.

Classrooms with hexagonal and diamond-shaped windows are supported above the double-height workshop space.

Photographs are by Denis Ferrattier and David Boureau.

Here's some text from the architects:

--

Apprentice Formation Centre - Saint Maur des Fossés, France

The extension of the Apprentice Formation Center is a compact and economic building.

It achieves the composition of the complex of the Chambre des Métiers of the Val-de-Marne Departement, near Paris.

The raw yellow concrete facade gives a clear identity to the building. It comes down on the ground and back up again the previously existing building, creating an open air sunny room, a generous public space linking the old and the new.

On the existing building, the concrete defines an extension of the cafeteria.

In a game of inversion, the new building backs its concrete facade and is based on a complex steel structure.

The long span (20m) of the plumbers workshop is assured with full height beam that frames the second floor.

Click for larger image

The triangulations of these beams give the diamond shape of the upper level windows and the inclination of the zinc.

Click for larger image

PROGRAMM :

Creation of a new three level building: double-height hall, double height plumbers workshop, classrooms, meeting room with good natural light rehabilitation of the existing: creation of a cafeteria, refurbishing of classrooms and offices.

Click for larger image

MATERIALS AND ENERGETIC PERFORMANCES

Raw concrete tainted in mass
Zinc
Steel
planted terrace
recuperation of rain water by a draining.
80 kwh/m².year

Click for larger image

Extension and Restructuration - Projet HQE
Competition winning : March 2007
Delivery : September 2009
Chambre des Métiers du Val de Marne
Architect: AIR (Cyrille Hanappe & Olivier Leclercq)
Location: Saint Maur des Fossés, France (near Paris)
Project team: David Pereyron, Noémie Pons Rotbardt, Arthur Couprie
Engineers: Betom
Acoustic Consultant: AYDA (Yves Dekeyrel)
Budget: $4,6M Euro
Project Area: 2,749sqm
Project year: 2007-2009
New Surface : 2749 m²
Cost Excluding Taxes : 3.937.866 € (1.432€/m²)

Click for larger image

| 7 comments

Posted on Friday, November 20th, 2009 at 12:09 am by Ruth Hynes. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • T Sandwich

    “This is it!!!…This is it???,” Eric Owen Moss

  • kalle

    that concrete is tasty!

  • Diego

    Holy Shit….I absolutely love it!! Even the gate on pic 5.
    kind of space that makes you want to stick around.

  • Horta

    As English as the Caruso St.John project in Nottingham was, as French is this thing. I don’t really appreciate the latter, to say the least..

  • yo

    yellow concrete?!

  • http://www.session23design.com Michael

    Let the parking nightmare commence!

  • Katsudon

    WOW! My childhood neighbourhood on DEZEEN! I used to ride bike here guys!
    By the way, in a way, i’m not really fond of the project because of the lack of good details (i.e. the windows frames). I know there’ wasn’t a lot of money, but then maybe should have considered a design typology that allow as much fun as this one but fitting more with cheap windows frames. But for the rest, the project answer looks pretty well masterized. In another way i’m very impressed by the success of the architects to integrate such kind of design in this context!! I’m very excited to see such work in my hometown and my neigbourhood considering the urban, political and cultural context.
    The city have always been very conservative and i think such contemporary design is a first time here!