CircleBath by Foster + Partners

Architects Foster + Partners have completed a hospital in Bath, UK, clad in aluminium shingles.

Called CircleBath, the design is meant to be more akin to a luxury hotel than a hospital.

The three-storey building is arranged around a central atrium with operating theatres and recovery rooms overlooking a private garden.

Planted balconies line the upper storey, which houses patient bedrooms.

Here's some text from Foster + Partners:


CircleBath, opening of the first hospital designed by Foster + Partners

CircleBath is Foster + Partners’ first hospital and the first in a programme of new independent hospitals which offer a radical departure from orthodox approaches to hospital planning. After a period of commissioning, CircleBath is expected to open to patients in February.

The compact design encourages a sense of community and well-being with facilities more comparable to a luxury hotel rather than a traditional hospital.

The three-storey hospital is set into the hills on the edge of protected green belt nine kilometres south east of Bath. It is planned around a central light filled atrium, promoting a sense of orientation and intimacy that is commonly lacking in larger hospitals.

Public entry is from the road on the north directly into the atrium on the ground level floor. The northern façade comprises dark panelling at the lower levels, while on the south, extensive glazing opens out to views over the surrounding rolling countryside.

dzn_CircleBath by Foster + P

Appearing to float above this recessive skirting, the rectangular upper volume and roof, enclosing all twenty-eight bedrooms, is clad in a reflective lattice of aluminium shingles.

The double-height atrium forms the focus for patients, staff and visitors, with private consultation rooms leading from it at ground level and in-patient bedrooms arranged around it above.

The main reception point, café and nurses’ station occupy the atrium where daylight, drawn through the circular sky lights, is softened by a translucent fabric ribbon tracing the shapes. The colour palette is a warm and friendly mix of ochre and rust, with natural wood acoustic panels above, interspersed with glass panels providing a visual connection to the atrium from the bedroom floor.

Click for larger image

Throughout the building, there is an emphasis on natural light and views: operating theatres and recovery spaces on the lower level are fully glazed to the south, looking out on to a private garden. The bedrooms on the upper floor look out onto balconies, planted with herbs and shrubs, lining the building’s perimeter and oriented to maximise views across the countryside. Sympathetic landscaping emphasises the therapeutic natural environment to create the opposite of an institutional atmosphere.

Click for larger image

Divisions between departments are minimal, easing the stress involved in consultation, treatment and recovery for patients and reducing walking distances for staff.

Click for larger image

Spencer de Grey, Head of Design at Foster + Partners, commented: “There is a wealth of evidence to suggest that a well-designed hospital environment can reduce recovery times and contribute to better outcomes for patients, while providing a more attractive workplace for medical staff. This is Foster + Partners’ first hospital building and its design is democratic, putting the patient at the heart of the system in a space that does not feel institutionalised and instead takes advantage of the rural setting, the light and the views.”

dzn_CircleBath by Foster + Partners 1

Click for larger image

Bath, England 2006 - 2009

Client: Circle Health Properties Management Ltd
Programme: 2006 - 2009
Site area: 10,103m2
Building area: 6,400 m2
Total height: 13.2m
No. car parking spaces: 155 incl. 2 disabled
No. outpatient consultation rooms: 9
No. inpatient bedrooms: 26 single, 2 twin/family
No. operating theatres: 4
Imaging Equipment including: MRI, CT-Scan, X-ray, Ultrasound
Construction Cost: £21million
Structure: Concrete, flat slabs
Materials: Brick – lower ground floor
Glass/rainscreen panel system - ground floor
Mill finish Aluminium

Spencer de Grey Paul Kalkhoven
Darron Haylock Hans-Christian Wilhelm Ingrid Sölken Pritesh Patel

Client: Circle / Health Properties Management Ltd
Project Manager: Buro Four
Structural Engineers: WSP Cantor Seinuk
Services Engineers: Arup
Landscape Architect: Plincke Landscape
Cost Consultant: Davis Langdon LLP
Medical Equipment Planner: MJMedical
Planning Consultant: CSJ Planning
Traffic Consultant: IMA Transport Planning
Main Contractor: Taylor Woodrow Construction (Part of VINCI)