Japanse Winkeltje by Nezu Aymo Architects

| 7 comments

Amsterdam studio Nezu Aymo Architects have completed the interiors for a Japanese shop in Amsterdam with strips of bamboo hanging from the ceiling.

Above and top photographs are by Jeroen Musch.

Called Japanse Winkeltje, a gallery space, shop and Japanese culture centre are housed on three separate floors.

Above photograph is by Jeroen Musch.

The interior walls and ceilings on all floors are covered in natural materials.

Above photograph is by Jeroen Musch.

One side of the shop features undulating fabric shelves and on the other side loops of white mesh made of paper yarn soaked in rice water surround the wooden shelves.

The following information is from the architects:


New interior design for ‘t Japanse Winkeltje in Amsterdam

NEZU AYMO Architects have provided a Japanese shop and culture centre in Amsterdam with a total makeover, creating a playful interior with tactile qualities, surprising use of materials and a subtle sense of japaneseness.

The Japanese shop, opened in 1976, is located in the old town of Amsterdam and sells a variety of Japanese products, from ceramics to kimonos and lamps.

NEZU AYMO architects were commissioned to re-design the two storeys which it occupies as well as the third floor of the building, which houses a small Japanese culture centre.

A subtle sense of japaneseness was the leitmotif of the design. Traditional Japanese materials and architectural concepts are placed in a new context, generating a contemporary space with surprising details. All furnishings in the shop were designed and partly also custom-made by NEZU AYMO architects, turning the small shop into a piece of “haute couture architecture”.

By covering its walls and ceiling in soft, natural materials, the store has become a bright and tactile space. The wall to the right of the entrance is covered in horizontal strips of white textiles which hide a clever shelving system and create an undulating horizontal relief on the wall. On the opposite wall, the shelves are surrounded by long, irregular loops of white mesh, hanging from the ceiling. The mesh consists of paper yarn, soaked in rice water for stability. Bamboo veneer strips covering the ceiling form a third system of lines inside the space. Light wood custom made furniture complements the white fabrics and the polished concrete floor, creating an elegant, bright and playful atmosphere.

Click for larger image

The gallery space on the first floor has been designed as a sequence of four different rooms, with a wooden floor as combining element. In the first section, hundreds of thin red and white Japanese paper ribbons hang from the ceiling, giving it a furry feel. The next space in line is a dark-grey niche for the display of Japanese woodcuts and other artwork, divided from the tea ceremony room in the centre of the space by sliding screens.

Click for larger image

As a re-interpretation of traditional Japanese paper screens, they are filled with a hand-crafted bamboo-straw mesh and provide a visual separation without blocking the light. Beyond it lies another area for the presentation of artworks along the window front.

The Japanese culture centre on the 2nd floor basically consists of a large room with a conference table. Its floor, walls and ceiling all have a mat light-grey finish. Light-bulb circles hang around old stucco rosettes, serving as contemporary chandeliers.

Click for larger image

NEZU AYMO Architects
is a Japanese-Danish office based in Amsterdam. It is led by Yukiko Nezu (1971, Tokyo) and Skafte Aymo-Boot (1970, Lausanne). Through research and unconventional thinking we develop new ideas in the form of buildings, urban plans, interiors, and spatial concepts.


See also:

.

Kanebo Sensai Select Spa
by Gwenael Nicolas
Aesop store by
March Studio
Tsunagu by
Kengo Kuma
| 7 comments

Posted on Wednesday, May 26th, 2010 at 5:25 pm by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • modular

    Friendly looking store.

  • Guido

    The flow of the shelves is really nice and I think this flow could have been continued in the rest of the interior. Because it feels kind of unbalanced and that is what I think, thinking about Japan.

  • B

    hmmmmm…pic look nice at first glance , but i just happened to be passing by last night and was shocked to see what happened to this cute Japanese shop that used to be there before…oh no..they went: “design” too.
    taking away all the textile hangings would clean up the shop a lot i think.

  • http://michaelschoner.de michael

    where is the “i like” button on dezeen?
    :)

  • http://www.oriental-living.net orientalsamui

    Very refreshing indeed! Where is this shop located? I would love to visit it. Unusual shelving system. Different and inspiring!

  • berta

    Really nice project…sensible from top to bottom! you have to really go there to experience the shelf flexible system! I have been one to many times!! and i liked it! ;)

  • http://www.ofnio.com marc

    Thank you for sharing. Always inspiring see how the Japanese use wood and other materials in such beautiful simple designs.