V21K07 by Pasel Kuenzel Architects

| 6 comments

Rotterdam studio Pasel Kuenzel Architects have completed a house on the site of a former slaughterhouse in Leiden, Netherlands, inverting the typical functions by putting the lounge at the top and the attic at the bottom.

Called V21K07, the house is one of 11 to be built on the site as part of a masterplan by Dutch architects MVRDV (see our earlier story)

The building is clad in a black coloured timber and sliding shutters provide privacy and shading.

The living area is situated on the top floor, in order to maximise panoramic views of the city.

Photographs are by Marcel van der Burg.

Here's some more information from the architects:


V21K07 HOUSE + SWING

On the territory of a former slaughterhouse in the historical heart of the Dutch university city of Leiden, emerges one of the biggest urban developments of private dwellings in the Netherlands. In their series of eleven, Rotterdam based architects pasel.künzel architects present yet another amazing house giving a new interpretation of the classical Dutch housing typology.

V21K07 puts the functions of a classical House upside-down! In order to profit the most from direct sunlight and the panoramic views over the city the functions of the house were piled up in a rather unusual way. The living area with its generous southeast-orientated roof terrace is situated on the top floor. As there are no partition walls, the open space allows for stunning views over the historical centre of Leiden.

By contrast the ground floor holds a multipurpose room, giving the opportunity for all inhabitants to make use of it, be it for playing or working, for reading or collective activities. This exposes activities that would normally be the hidden in the attics of Dutch houses.

By means of big windows inside and outside merges, making the entrance porch, which replaces the traditional front garden, the communicative heart of the building, as well as an informal meeting spot with the whole neighbourhood. The continuous wooden design of floor, wall and ceiling create a subtle transition from public to private.

Click for larger image

Using the full footprint of the plot, the storey in the middle accommodates the kids’ rooms and the master bedroom. Through its cantilever it allows for the entrance area of the house.

Click for larger image

The black coloured timber façade refers directly to the historical black wooden houses in the region. In order to minimize costs, details were reduced to a bare minimum and only one window format was used. Sliding shutters on the outside allow for privacy and overheating in the summer. The building meets all low-energy standards.

Click for larger image

Architect: pasel.kuenzel architects, Rotterdam, NL
Team: R. Pasel, F. Künzel, F. Sack, S. Wolff, S. Bein, S. Pape
Client: Privat
Photos: Marcel van der Burg

Click for larger image


See also:

.

V21K01 by
Pasel Kuenzel Architects
Herringbone Houses by
Alison Brooks Architects
More architecture stories
on Dezeen
  • Mert C

    a simple, nice house.
    but bad metarials choice of bathroom and lack of effort about construction of porch.
    still like it.

  • al

    Are these European guys ever gonna get over this stacked minimalist timber cladded modernist boxes?

  • mvb

    “Another amazing house giving a new interpretation of the classical Dutch housing typology”.

    Could anybody explain me why this house is so amazing? Because I do not get it!

    MVRDV designed the double-house in the 90’s, much more interesting, complex and amazing than this one. Double-house was what I could call “a new interpretation of the classical Dutch housing typology”.

  • critick

    Gawd, criticizing is easy isn’t it?

  • ywg

    With all the CAD out there you think they could mix the boxes up with something else…. minimalism only works for certain personality types.

  • burger

    nice floorplans