Pestalozzi School by SOMAA

| 10 comments

Pestalozzi School by SOMAA

Architects SOMAA of Stuttgart have completed an extension to a school in Leonberg, Germany, made of board-formed concrete where the boards were skewed to form a pattern.

Pestalozzi School by SOMAA

The extension to the Pestalozzi School will be used by students with learning disabilities.

Pestalozzi School by SOMAA

It has a blank facade facing the road and a glazed front overlooking a courtyard and the main school building.

Pestalozzi School by SOMAA

Here's some more information from the architects:


PESTALOZZI SCHOOL LEONBERG, Germany

SOMAA. and collaborator Gabi Dongus, would like to announce the completion of the Pestalozzi School in Leonberg, Germany.

The new Pestalozzi School is located outside of Stuttgart, in the small city of Leonberg, Germany. While Leonberg is known for being the home of Architect Frei Otto, the new school is a contrast to the lightweight structures Otto is famous for. Built partially of massive concrete walls, the school overlooks a valley and is bordered by ordinary, single-family housing units, a community center from the sixties and the brick Pestalozzi School, constructed around 1900.

Pestalozzi School by SOMAA

The Pestalozzi School is an elementary school for children with learning disabilities, and was designed to be an environment conducive to a different way of learning. By using the topography of the site, the architects created open and closed spaces which protect the children from the exterior and promote play and social interaction from within.

Pestalozzi School by SOMAA

The building is set into the slope of the site and has a closed, rough, board-formed concrete facade bordering the street. On the opposite side of the building, the closed street façade is contrasted by an open glass façade facing the old Pestalozzi school building. The building orientation creates a courtyard and establishes a visual relationship between the old and new school.

Pestalozzi School by SOMAA

On the interior, the building is divided into three parts: the circulation, the service functions, and the classrooms. The circulation consists of a gently curving, lilac, corridor that spans the length of the street side of the building and connects occupants to the classrooms and service spaces. It was given a generous width and is ancillary space for resting and playing. Large, circular skylights give the space natural light and the lilac color and complimentary, green flooring contribute to a friendly and open atmosphere. At the end of the corridor, a private outdoor classroom has been carved out of the site and creates a feeling of protected openness within the building.

Pestalozzi School by SOMAA

The service spaces are located in between the corridor and the classrooms and help to generate generous entrance space for each classroom. Surfaced in intensifying shades of green, these spaces also differentiate the entrances to the classrooms. Each classroom is located along the curving, glass façade and has a prominent view, of the old school and the valley.

Pestalozzi School by SOMAA

The floor to ceiling windows and additional circular skylights provide a generous amount of natural light and, because of this, artificial lighting is rarely needed during class time. All classrooms also have direct access to the new playground, which spans the length of the glass façade. The direct connection with the outdoors and abundance of natural light encourages learning and concentration among students.

Pestalozzi School by SOMAA

On the side of the building facing the street, a closed, concrete façade was created by altering the traditionally used method of board-formed concrete. The construction consists of two shells of concrete separated by insulation. For the façade formwork, three different board sizes were overlapped to create a pattern.

Pestalozzi School by SOMAA

Within this pattern, special boards were inserted and used to rotate the subsequent boards. This causes the building to look as if it is leaning against the topography. The boards used for the formwork were rough-sawn and the result is a subtle, yet sharp and undulating facade with a rough texture.

Pestalozzi School by SOMAA

By using the challenging aspects of the site to their advantage, the architects were able to close spaces where privacy was needed, and to open spaces where social interaction was welcomed. The result is an innovative school design that creates a feeling of community between the new and old school.

Pestalozzi School by SOMAA

Click above for larger image

Pestalozzi School by SOMAA

Click above for larger image

Pestalozzi School by SOMAA

Click above for larger image

Pestalozzi School by SOMAA

Click above for larger image

Pestalozzi School by SOMAA

Click above for larger image

Pestalozzi School by SOMAA

Click above for larger image


See also:

.

Mensa Triangle
by SOMAA
West Buckland School
by Rundell Associates
Public School
by GRG Arquitectos
  • norm

    SANAA + OMA = SOMAA ? ..seriously guys, what a creative name for the office.. i wonder who is the genius who came up with it.

  • edward

    ” This causes the building to look as if it is leaning against the topography”

    Odd. Might it be disorienting to the children? The interiors are very nice .
    Excellent!

  • O’ Clock

    @norm …or Skidmore Owings and Merill with the AA. Seriously Norm, can you spam your stupid comments out of this fantastic website? Enjoy, get inspired and go back to work. Waste no time – the clock is ticking ;)

  • lex

    The patern on the concrete really works, nice window frames, nice acoustic seeling, nice plan, but i hate the colors.

  • justin

    why are these photographs cropped so tightly? the exterior shots are intentionally misleading. what are they hiding?

  • edward

    @Justin
    Checking the designers web site, one can get a little better idea of the school.
    And the main oddity is that the approach from the street is at the back of the school which is partially below grade. But what is gained is the open space overlooked by the classrooms. The site was very constricted and I think the designers made excellent choices in locating the school.

  • chris

    schönes ding… weiter so!!!

  • Ibrahim

    So cold and too rigid..

  • raphael

    @justin

    as it, is it looks also no professional photographer/architecture photographer.
    the photos, the building is too much circumcised and falsely represented in geometry. if one is before it, it looks differently.

  • junihaoni

    haha @norm…i like how the concrete facade resemble slanted picket fences.