ExCel Phase II by Grimshaw

| 8 comments

ExCel by Grimshaw

British architects Grimshaw have completed an extension to the ExCeL convention centre in London with a bright yellow e-shaped entrance.

ExCel by Grimshaw

The yellow spiral is intended to increase the sense of arrival at the venue and aid way-finding, highlighting the access to different levels and providing a clear route for visitors from the ground floor upwards.

ExCel by Grimshaw

The Grand Boulevard extends from the yellow spiral into the interior space forming a large corridor - the largest in Europe - which will house retail and leisure areas.

ExCel by Grimshaw

The extension provides an additional 32,500 sq m of floor space for exhibitions and also includes a 15m high hall.

ExCel by Grimshaw

Photographs are by Mark Humphreys.

ExCel by Grimshaw

Here's some more information from the architects:


ExCeL Phase 2 Development London, UK

ExCeL London’s brief required the extension of their existing building to provide more flat-floor exhibition space in a purely contiguous setting. Through close collaboration with the client, Grimshaw’s response has helped expand this vision into an extension that combines functionalism and design, resulting in a building capable of taking its place on the world stage as London’s second largest Olympic venue and the city’s first International Conference Centre. Phase II furthers ExCeL’s role as a major economic magnet in London’s East End, by providing an additional 32,500 sq m of flat-floor exhibition space. This takes ExCeL’s total to 100,000,000 sq ft – a watershed figure in terms of business generation.

ExCel by Grimshaw

The design also creates a new 15m high hall for ExCeL, increasing previous heights by half to create an increased scope for the existing Boat Show and other events. At the east end, the 15m hall drops down to grade level, allowing for the extra height and providing a direct link with the landscape. This direct link emphasises the role of Phase II’s east end in creating a welcoming arrivals identity, focused on the nearby DLR Station. The creation of a ‘grand entrance’ has instigated stronger DLR links between ExCeL and the nearby Prince Regent Station, resulting in the division of pedestrian traffic between Custom House (for Phase I) and Prince Regent (for Phase II). This creates a less crowded, easier to navigate arrivals experience for all visitors, greatly enhancing their ExCeL experience.

ExCel by Grimshaw

The striking yellow Spiral, which dominates this end of the boulevard, increases the sense of arrival. The distinctive form was settled upon by the design team as providing a strong visual orientation which aided natural wayfinding across multiple levels, scooping up visitors from the ground floor and providing a clear route to their destination. Stretching away from the Spiral is the Grand Boulevard, continuing on from Phase I’s central spine, once the two phases combine this will be the longest corridor in Europe. Extrusions of retail and leisure space within Phase II have been asymmetrically placed on either side, helping to break up the overwhelming length.

ExCel by Grimshaw

The architectural design is intended to combat ‘exhibition fatigue’ by providing generous provision for natural light, heating and ventilation by ETFE roof panels placed at intervals along the boulevard’s length, resulting in an entirely unconditioned space. This creates an ‘outdoor courtyard’ feel and allows guests to orientate themselves in time, as well as space. Bold, energetic colours such as red and yellow are used throughout the non-exhibition spaces to further energise visitors. Alongside the world-class exhibition spaces, ExCeL Phase II hosts top-grade, flexible conference facilities.

ExCel by Grimshaw

Recently designated as London’s International Conference Centre by Mayor Boris Johnson, the design equals the exhibition halls for flexibility, providing a series of column-free rooms and spaces unique in London, which can be sub-divided as necessary. The brief was set for a restricted budget and so the majority of construction uses materials normally associated with this building type. What sets ExCeL apart, and has led to its international reputation even before opening, is the imagination in how these elements are put together to create a unique experience, for visitors, conference guests and staff.

ExCel by Grimshaw

Project Data

Project : ExCeL Phase 2
Project Type: Retail/Exhibition/Trade Fair
Contract Value: £160m
Area 36,000sq m exhibition space
Design Start Date: May 2006
Site Start Date: August 2008
Completion Date: April 2010
Client: ExCeL

ExCel by Grimshaw

Grimshaw Team

Partner in Charge: Neven Sidor
Associate: Ben Heath
Project Leaders: Andrew Kesson, Paul Ludwig, Burkhard Green, Harjinder Singh, Khuzema hussain, Oliver Guenther, Tim Choate

ExCel by Grimshaw

Structural Engineer: McAlpine Design Group
Services Engineer: Hoare Lea
Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald LLP
Main Contractor: Sir Robert McAlpine
Project Manager: Gardiner & Theodbald LLP

ExCel by Grimshaw

Sustainable Features

Principal materials used (external and internal): Blockwork, Kalzip, Expamet, Curtain Walling


See also:

.

Bijlmer Station by

Grimshaw

Horno 3 by

Grimshaw

More architecture stories

on Dezeen

| 8 comments

Posted on Friday, July 9th, 2010 at 4:15 pm by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • nico

    interesting detailing and sectional qualities. i like the play with materials and colors. the lighting is a bit fanciful at parts but overall an interesting response. although these pictures were taken before its opening, it would be great to see the spaces bustling with people.

  • grapes

    quite amazed to see Grimshaw do a very stereotypical wow building, very dissappointed, dont think its interesting at all,

  • Fish fingers

    Grapes, did you read the brief/know the budget for this scheme?

  • Booh

    :/ I think it’s actually kinda nice. Subtle detailing is the best way to do it. It’s a expo center, the point is to keep it from getting too busy.

  • http://www.christianharrup.com christian

    It’s obvious the internal are far more successful, shame the outside is nearly as dull as next door.

  • j

    Looks like a Lewis Tsurumaki Lewis sectional perspective rendering

  • anthony

    the yellow highlights are quite nice!

  • Martin

    interesting to see the zaha-Maxxi centre-esque staircase improved upon. This one has decent handrails (instead of splinter inducing rough timber ones).