Therefore Offices by West Architecture

| 6 comments

Therefore Offices by West Architecture

London studio West Architecture refurbished the ground floor of this London office by dividing the lobby and meeting room with sliding wooden screens.

Therefore Offices by West Architecture

Designed for product design consultancy Therefore, the refurbishment in a five storey 1970s building sought to combine an entrance and waiting area, meeting room and communal kitchen on the ground floor.

Therefore Offices by West Architecture

The three sliding wooden screens have batons on the side facing the meeting room to deflect noise.

Therefore Offices by West Architecture

Photographs are by Peter Cook. Model photographs are by Richard Davies.

Therefore Offices by West Architecture

Here's some more information from West Architecture:


The project is the refurbishment of offices for client Therefore. Therefore are product design consultants based in Fitzrovia, London where they operate from a five storey building dating from the 1970s. Their clients include Tom Tom, Samsonite, NAIM, Orange and BT.

Therefore Offices by West Architecture

West Architecture was appointed to re organise their meeting, break-out and arrival spaces whilst upgrading staff facilities and improving the street presence of the company.

Therefore Offices by West Architecture

Previously on arrival visitors entered a small lobby with no clear indication of where to go or wait. The ground floor held a single meeting room and waiting area isolated from the rest of the building through a series of doors and lobbies, whilst all office floors were served by a single small kitchen in the basement with no common space. All of this combined to reinforce the sense of separation between the various elements of the company.

Therefore Offices by West Architecture

West Architecture’s response to the brief was to remove everything non structural from the ground floor and introduce a series of highly detailed elements in an uncluttered space. Influenced by the client’s role as product designers and the designers of objects, we sought to create a series of spaces that were clearly defined by legible objects.

Therefore Offices by West Architecture

In some cases the physical manipulation of these objects adapts or edits their immediate environment.

Therefore Offices by West Architecture

The ground floor becomes a large single space treated as four separate rooms which can be connected and disconnected both functionally and physically as required. As well as providing facilities for meetings and presentations the ground floor is now the social hub of the company.

Therefore Offices by West Architecture

Smaller secondary rooms throughout the rest of the building have been upgraded and adapted. New glazed openings with solid vent openings to the street are framed in an aluminium sleeve which echoes some of the original features of the existing building.

Therefore Offices by West Architecture

The main space is articulated by three timber elements, two of which close of the meeting area while the third conceals a fire curtain and becomes a lobby in the event of a fire.

Therefore Offices by West Architecture

They are all constructed from oak veneered 40mm "Triply" and were manufactured outside the main contract by the client's workshop team to West Architecture's design. The sliding screens are mutually supported back to a fixed end panel negating the need for a bottom track.

Therefore Offices by West Archotecture

Stability is also increased by hanging them at their precise centre of gravity. Inside the main meeting room the screen is battened to improve acoustics.

Therefore Offices by West Archotecture

The large stainless steel island reads as the fourth object and is oversized to encourage impromptu meeting and gatherings while the room previously occupied by the basement kitchen is now a shower room serving the high proportion of staff that cycle into work.

Therefore Offices by West Archotecture

Click above for larger image

The floor throughout is poured resin on an epoxy screed incorporating electric under floor heating.

Therefore Offices by West Archotecture

WCs are refurbished with a combination of deep red back painted glass, lacquered MDF panelling and high quality fittings.


See also:

.

W1 House by
West Architecture
Join by
BCXSY
More interiors
stories
  • jed_

    awesome detailing! the kitchen alone makes me swoon.

  • http://www.stephan-freytag.eu STV

    Ohw … its a office. Would work as a small appartment eigther. great work

  • Drew

    Aren't the chairs and tables from IKEA?

  • joris

    The wood adds to a human atmosphere, but still there's a serious hint of designer-snobism and fear-of-making-colour-mistakes in the minimalist strictness. 'In some cases the physical manipulation of these objects adapts or edits their immediate environment.' hahaha!!