Be Clinique by Openlab Architects

| 11 comments

Be Clinique by Openlab Architects

Here's a dental clinic by Openlab Architects of Portugal, where the waiting room and reception are separated by a curtain of twisting metal strips.

Be Clinique by Openlab Architects

Called Be Clinique, the interior of the Lisbon clinic features shades of grey, black and silver in line with the brand's existing identity.

Be Clinique by Openlab Architects

Photographs are by João Ferrand & Mariana Ternudo.

Be Clinique by Openlab Architects

Here are some more details from the architects:


BE CLINIQUE – Castilho

“A singular concept for a singular space. The light, as well as the neutral colours invade the space, thus creating a comfortable brightness for the visitant”.

Be Clinique by Openlab Architects

Business competition is intimately connected with the improvement and development of services.

Be Clinique by Openlab Architects

A striking image works as a catalyst, becoming a valuable leverage in the parting of waters between rival companies.

Be Clinique by Openlab Architects

Based on these ideas, Be Clinique, elected OPENLAB architects to transform an office space with 200m2, located in one of the most emblematical neighbourhoods of Lisbon, the Castilho Street, into a dental care clinic with five consulting rooms.

Be Clinique by Openlab Architects

This project was intended as a way to promote Be Clinique as a dental care concept. The project took in grate care the reception space and waiting room, mainly because these are the first contact areas between the client and the clinic.

Be Clinique by Openlab Architects

The design of a metallic filter at the entrance allowed not only for diminishing the visibility to the waiting room but also to keep the continuity of space, preventing it from being visually broken.

Be Clinique by Openlab Architects

This way it was possible to create two separate environments in the waiting room, one more private for those who want to concentrate on reading and the other, exposed and next to the reception. Here, a window allows seeing a view over the city.

Be Clinique by Openlab Architects

The conception of a clean image associated with the indirect light composition added character to the space, taking advantage of the views over Lisbon enjoyed by all the consulting rooms.

Be Clinique by Openlab Architects

As to go even further with the idea of bestowing this project with flexibility and multifunctional character, a fully clear glass room was designed as training and learning room for chirurgic techniques. The spaces colour schemes are the same as the Be Clinique concept: black and silver grey. Through the colours and light composition that the idea of dynamism was achieved.

Be Clinique by Openlab Architects

Author: OPENLAB architects
Year: 2010
Location: Rua Castilho, Lisboa
Area: 200 sqm
Activity : Dental Clinic
Present Status : Completed


See also:

.

Dentist in Pargue by
A1 Architects
Dentist in Vienna
by Xarchitecten
Dentist in Hamburg
by J Mayer H
| 11 comments

Posted on Monday, August 30th, 2010 at 8:38 am by Brad Turner. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • edward

    Very cool, very suave.

  • http://www.coroflot.com/gilbertyang Gilbert

    Have seen this twisted strips elsewhere. Felt this dental clinic has nothing attractive and they are too serious looking.

  • PAUL

    A new horror museum? The picture with the red chair is so scary …

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000484007310 Johann Koenitz

    Too much less. Too clean. Like a car-garage for human teeth.

  • http://www.charmingitaly.com Giulia

    I found the desing is very cool, but not for a dental clinic!! People need to be reassured, not frightened :)

  • Thomas

    Love the use of artificial light, specially at the reception really well done!

  • david

    it looks the guy's house from the human centipede movie! i'd be beyond scared if i stumbled in there

  • Ethan

    Very Sleek and Clean! Cool!

  • Eda

    Clean and clinical as every dental clinic should be!!!!! Looks stunning! Congrats! I love it!

  • Memo

    The steel bands are exactly like the ones proposed years ago by RCR Architects (Aranga Pigem Villalta) from Spain

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1163251395 Geri Ann Downes

    The monochromatic color pallette is unsettling to me. Environmental physicology plays a huge part in human response so depending on the end user this environment it can project an unwanted feelling. On the flip side, great lighting and design, not sure if its the right application.