The Cave by Gonzalo Vaíllo Martínez

| 9 comments

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Architecture student Gonzalo Vaíllo Martínez of the Universidad de Alcalá, Spain has designed a conceptual auditorium for the Tate Modern gallery in London.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Called The Cave, the design features a series of overlapping planted ramps, which would form the foyer and access routes into an underground auditorium.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

The proposal intends to connect the Tate Modern with other landmarks in the area and incorporates the creation of a new park.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

The project begun during an exchange programme with the Bartlett School of Architecture in London.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Here's some more information from Martínez:


ORDINATION OF THE AREA AND NEW AUDITORIUM OF THE TATE MODERN

This is the Degree Project of Gonzalo Vaíllo Martínez. It was presented last September 2010 in the Universidad de Alcalá (Spain) with a mark of A.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

The work was begun during an exchange program with the Professor Colin Fournier of the Bartlett School of Architecture and it was carried on with the tutor Ángel Verdasco Novalvos.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

The project is focused on three essential parameters of London: the green areas, the icons and landmarks and the pedestrians. What it is searched is to recover the figure of the pedestrians and involve them again in the city. The public space is the basic network for getting it.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Focused on the Tate Modern as an icon which is isolated in its environment (particularly its back side), the project works in two overlapped scales: the necessity to connect the Tate with others landmarks and its own renovation and adaptation for the new social demands.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

A new park is created whit the intention of solving it and a new auditorium was included.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Taking into account the important of the chimney in the skyline of London the new auditorium is buried for preserving the views over it.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

This produces an inversion of the normal program of an auditorium, so the accesses and foyers are now over the music halls in directly relationship with the park and its new topography.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

The auditorium is made up of three different halls, which have the same stage.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

This produces that every kind of performance can be showed whit simple mechanical partitions depending on the capacity necessity.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

The three halls are covered by huge concrete beams, which at the same time are covered by other smaller beams. Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Between them the public program of accesses, tickets and multifunctional rooms are developed.

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Over them, a new topography creates the green roof, which is part of the park.Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image

Auditorium by Gonzalo Vaíllo Martínez

Click for larger image


See also:

.

Nature Centre by
EFFEKT
Ferry Terminal by
C. F. Møller
Opera House Oslo by
Snøhetta 2
| 9 comments

Posted on Saturday, November 6th, 2010 at 11:09 am by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.tomorrowisyesterdays.com ชุดเดรส

    Interior of theatre is stuning!

    very good movement in cubism composition.

    Nice work!

    • xtiaan

      Im with you the theatre is a stunner, both in form and colour
      pity the rest is all a bit… meh

  • paulina

    nice work! loved the plans looks like a lot of work.
    hated the glass floor in the couple of pictures that showed the entrance doors to the auditorium, I think it looks tacky and that no one would feel safe or confortable walking there, not even to mention what would happen with girls with skirts

  • http://www.tresblab.com gvaillo

    here are the videos of the project
    http://vimeo.com/15248389
    http://vimeo.com/15247324

    • Jordan Billingsley

      Can you please share the programs used for your drawings, renderings and video animations. Thank you for sharing your work!

  • Sam

    Nice work, the auditorium reminds my of this auditorium by unstudio: http://www.yossawat.com/2007/07/theatre-agora-des

  • gandalf

    Great piece of work!!!
    How long was the project??
    Please let us know what programs you used!!

  • anonymous

    21st century bloodsucker's cellar!

  • Charles

    Sterling work!
    It is wonderful to see how new arquitects come with these gorgeous new ideas and publish them to delight us.

    Many thanks Gonzalo Vaillo