Stella K Showroom by Pascal Grasso Architectures

| 3 comments

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Pascal Grasso Architectures have inserted extruding and recessed volumes along the walls of corridors to create a showroom in Paris, France, for fashion sourcing company Stella K.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

The aim of the project was to transform two 115ft corridors into usable spaces, by covering their walls with protruding geometric shapes, providing display areas for clothing and fashion accessories.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

The blocks, made from lacquered MDF, increase along the corridors, gradually fading as they lead to the offices.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

The interior space is completely white, with the exception of randomly placed grey panels set into the walls.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Photographs are by Nicolas Dorval-Bory.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Here's some more information from the architects:


SHOWROOM IN CHAMPS-ELYSEES By Pascal Grasso Architectures

[Com]-pose

The company Stella K, specialized in the design and distribution of prêt-à-porter, occupies two floors in Avenue des Champs-Elysees. It calls upon the skills of Pascal Grasso Architectures to assist in the project realization.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

The issue is simple: to turn these levels into office space and showroom for its clients. A major constraint remains unsolved.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

How to take advantage of the two corridors that are more than 35m (115 ft) each, leading to the main spaces?

Show Room by Pascal Grasso Architectures

The origin of the project consists therefore in the transformation of these long corridors in a functional and atypical space, the strain of the place becoming its strength.

 These corridors, being originally simple passages, become the display area, the showroom itself.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Its use allows to display clothing and other fashion accessories.
 This new feature is made possible by the clamping of random volumes made of gray lacquered MDF.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

These volumes are like pieces of the wall that have been extruded.
 The rhythm, created by the volumes, increases along the showroom before fading gradually to the office. The effect boosting the space. 

Another strong element structures and animates this place.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

This is a main piece of furniture, passing by through the place, which is separating the public space of the exhibition from the space for private offices and storage.
 Its way begins from over the reception, allowing the necessary porosity to host clients.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Then it gets denser in order to make the offices more intimate. This piece of furniture is made out of racks that allow the storage of supplies.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

It ends in the assembly hall and takes on the functions of exhibition and storage.

 To complete the dynamics of the space, a subtle play of light is set up for both levels. At the first level the suspensions form falling tears from the ceiling.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

They create plays of light reflecting from more or less bright surfaces. The organic appearance is in contrast with the geometry of the installation.
 Upstairs, the strips of fluorescent tube boost the effect of perspective created by the length of the showroom. They reinforce the geometric rigor of the space.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Geometry, by its (overwhelming) presence, transforms the space, blurring the bench-marks. The scale of the place becomes difficult to grasp.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

The intervention is seen as a series of spatial devices provoking disorder, disruption of the senses, a reaction which changes the perception and feeling. Geometric abstraction is enhanced by the lighting, which makes this negative space into an immaterial space.

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Program : Designing a duplex showroom
Location : 34, Avenue des Champs-Elysees, Paris 8e, France

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Architect : Pascal Grasso Architectures
Client : Stella K
Completion : 2010

Show Room by Pascal Grasso Architectures

Assistants : Damien Descamps - Juliano Bottari
General Contractor : Bane Deco
Carpenter : Art et Confort

Show Room by Pascal Grasso Architectures


See also:

.

Nomiya temporary restaurant by Pascal Grasso Lik+Neon by
Gitta Gschwendtner
Flatform 322 by Toby Horrocks and Kristian Aus
| 3 comments

Posted on Thursday, November 11th, 2010 at 4:49 pm by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • Marcus Des

    I don't envy the person having to dust there.
    But I like the effect!

  • Hallock

    I like the "falling tears from the ceiling" !
    Does anybody know which model is it, or who is the designer?

  • irma

    could someone point the designers to the photoshop-menu: gray-scale-off.