Haifa University Student Centre
by Chyutin Architects

| 13 comments

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Israeli office Chyutin Architects have completed a student centre for the University of Haifa, protruding out from the side of Mount Carmel in Haifa, Israel.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The building comprises two separate parts: a four-storey building housing the student union and a cantilevered two-storey structure housing the dean's offices.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Each level of the concrete student union building can be accessed from stepped external terraces created by the fan-shaped plan.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Wooden decking overlooking the valley below covers the terraces of the lower building and roof of the metal-clad dean's office.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

See also: Museum of Tolerance Jerusalem by Chyutin Architects

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Photographs are by Amit Giron.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

See more buildings for education in our Dezeen archive »

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The following information is from the architects:


Haifa University Student Center, Haifa University, Israel
Winning competition, completion 2010

Haifa University is built on the projection of a ridge of Mount Carmel that looks over the bay of this Mediterranean city.

The site chosen for the Student Center building overlooks a deep valley as well as the bay and has a steep topography.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Its upper part abuts the scenic road that extends through the entire campus, ending at the site. In order not to interfere with the view, the building’s roof had to be set below the level of the scenic road.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The design of the building aim to fulfill two main goals: integration of the building into the natural surrounding landscape on one hand, and functional clarity on the other hand.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

This clarity was achieved by separating the two main activates: the Dean of Students offices and the student union into two wings with differing characteristics of space, volume and operational organization.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The Dean of Students wing is a two-storey rectangular prism, perpendicular to the lines of the topography and jutting out into the vista. Its roof acts as an extension of the scenic road with an observation deck at its end.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The Students Union wing is a semi buried four- storey stepped structure shaped like a fan with its long glazed façade facing the view. The upper floors contain the offices while the lower floors the public activities.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The garden roofs of the terraced wing blend with the adjacent topography of the mountain.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Between the two wings an external stepped street was designed to enable unroofed descent and external entries into the various floors.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The stepped street is homage to the traditional terraced buildings characteristic of the city of Haifa.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The inner stairway of the building run beneath and parallel to the outer stairways and connects the lobbies of the four floors.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The finishing materials for the building express the relationship between the two wings that comprise it.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The floating Dean's wing is designed with metal cladding while the earthy terraces walls are built of exposed concrete.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The floating wing roof and the external stepped street leading to the terraced gardens are paved with wooden deck.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

The terraces extend underneath the floating wing and vanish into the topography, unifying both wings into a singular comprehensive architectural composition.

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Architects – Chyutin Architects Ltd.
Location- Haifa, Israel

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image

Client- Haifa University
Team- Bracha Chyutin, Michael Chyutin, Ethel Rozenhek, Joseph Perez

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image

Area- 6200 Sq. M
Project year- 2010

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image

Haifa University Student Centre by Chyutin Architects

Click for larger image


See also:

.

Museum by
Chyutin Architects
More buildings for education
on Dezeen
More architecture
on Dezeen
| 13 comments

Posted on Tuesday, December 7th, 2010 at 10:43 am by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=542814330 Kanwal Deep Kapoor

    Will pay anything to study on those cantilever classrooms!!

  • Laura

    Some similarities to Alsop's OCAD…

    • http://www.facebook.com/pegzillaress Peg Zilla

      Yeah, right up to the yellow staircase. Ours was red. So, similar, although in a lot of other ways I think very different. It's relationship to the landscape is substantially different. As well, the integrated roof terraces and multiple levels do not happen in Toronto. But the materiality is quite similar, now that I look again; what new building doesn't use polished concrete, aluminum and glass…?

  • geroge

    cool project,
    hope nothing happened to it during last week's fire !

  • http://robotsinmasquerade.blogspot.com Sean

    This is a very impressive design. The terraced student area that "vanishes into the topography" is particularly impressive. It seems that hiring an Israeli firm for the project was a smart move as the firm was able to make most use of the terraced design.

  • http://lettuceoffice.com nico

    There are so many things I like about this project (being that I designed something strikingly similar in school ahah). The cuts into the hill are incredible. In the photos it looks as if the building emerges from the landscape. The section is all about the mass intruding into the hill. The plan is executed in a way that affords amazing views to so many of the spaces and the flooding of light is great. Loving the photos of the bottom level with the cantilevers. I too hope it wasn't affected by the fire. Does anyone know?? GREAT project

  • passenger

    From top, the panorama seems very interesting, but from bottom ….. the environmental integration is bad

  • Jakub

    This is mostly about fantastic place, project only try to preserve its qualities, thats all..
    Yeah, its hard to preserve or maybe even improve positive aspects of natural environment and of course difficulty of intervention increases with beauty of environment.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=528818251 Kari Sinkko

    I love it's total lack of connectivity to nature. It screams, here I am, Ignore my setting!! Arr!

  • Architect

    Reminds me of of a couple of Morphosis' projects…

  • piran

    Similar to OCAD ,but not red staircase !!
    Other parts are so nice ,good design,good copy

  • http://www.fizzfieldgrass.com Fizz

    "…integration of the building into the natural surrounding landscape." Really?

  • Alex

    Reminds me of the Lovell House by Neutra. Very nice!