Maggie’s Centre Cheltenham by MJP Architects

| 3 comments

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Here are some photos of the recently-completed Maggie's Centre Cheltenham, a cancer care facility designed by London practice MJP Architects

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Located within the grounds of Cheltenham hospital in the UK, the centre comprises an existing lodge building and a new single-storey extension, clad in wood and surrounded by an enclosed landscaped garden.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

The new extension includes a large communal space with a long table in the centre and seating bays lining the walls.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

A fireplace and kitchen are located at either end of this room, with a private meeting and therapy room beyond.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Two semi-circular rooms in the garden can be used for private meetings and therapy sessions.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

See our earlier stories on other Maggie's centres:

Maggie's Centre Gartnavel by OMA »
Maggie's Centre by Rogers Stirk Harbour + Partners »

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

More stories on clinics, surgeries and hospitals on Dezeen »

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Here's some more information from the architects:


MAGGIE’S CHELTENHAM DESIGN

Maggie’s Cheltenham is the seventh Maggie’s Centre to open. The new centre encompasses a conversion of the existing Victorian Grade II Listed Pool Keeper’s Lodge which sits within the grounds of the Cheltenham Hospital, coupled with a new single storey extension to the building.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

The extension, clad and lined in locally sourced hardwood and conceived as a series of highly detailed pieces of ‘furniture’, sits under a large, over sailing winged roof.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Situated a five minute walk away from the main hospital, the building sets out to provide a series of distinct and reassuring spaces.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

The scale of both the existing lodge and the new extension offers a domestic context, distinct from the institutional character of the hospital itself.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

The centre is entered through an enclosed and highly landscaped garden in which there will be several discrete sitting areas.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

The entrance is located so that staff can guide visitors into alternative and contrasting environments.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

New visitors may have their initial meeting with a member of staff in one of the ground floor rooms of the lodge which can offer the privacy of a one-to-one space.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

In contrast, returning visitors can enter a room in the new extension that aims to facilitate communal interaction, rather like a country kitchen with a large table as its focus and a kitchen cooking range at one end and an inglenook and stove at the other.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Comfortable seating lines each side of the room, with bookcases, pictures and fresh flowers making it feel homely and comforting. Windows look out onto gardens on both sides.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Beyond this room with its family atmosphere is another room, large enough for group therapy and for meetings which can be conducted in relative privacy.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Two small, semi-circular ‘refuges’, one opening into the garden and the other with a prospect over the River Chelt provide the most secluded spaces for counselling, family meetings and private thoughts.

Maggie's Centre Cheltenham by MJP Architects

Click for larger image
The intention is that the building, with its combination of openness and intimacy and its secluded gardens, can provide a sanctuary away from the busy hospital and which will complement the emotional and psychological support provided by the Maggie’s Centre staff.


See also:

.

Maggie’s Centre Gartnavel by OMA Maggie’s Centre by Rogers Stirk Harbour + Partners More architecture
on Dezeen
| 3 comments

Posted on Tuesday, January 4th, 2011 at 7:30 pm by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • felix

    i find the pale wood they've used very unappealing

    but putting that aside, it seems like a wonderful project.

    weird that the word 'japan' does not appear anywhere in their description when the design owes so much to japanese architecture.

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    What a comfortable and relaxing environment! There something vaguely Frank Lloyd Wright-ish about this that I really like.

  • JuiceMajor

    I really like the Maggie's Centre series. Having visited the one by RSH, they really done a good job in creating a centre that is both relax and tranquil!

    It is important given the circumstances they are experiencing!