Icelandic Institute of Natural History by Arkís

| 6 comments

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Architects Bjorn Gudbrandsson and Egill Guðmundsson of Reykjavik firm Arkís have completed the Icelandic Institute of Natural History.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

One of the first completed buildings in the Urridaholt masterplan for Gardabaer, Iceland, the building houses offices and research facilites for 50 scientists alongside the institute's library and specimen collection.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Fritted glass wraps round the three separate volumes, decorated with a pattern resembling the formation of ice crystals.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Photographs are by Vigfus Birgisson and ARKÍS.

More laboratories on Dezeen »

The information below is from Arkís:


Icelandic Institute of Natural History

The Institute

The Institute of Natural History is a public institution, carrying out diverse research and monitoring of nature. Research is especially focused on botany, ecology, taxonomy geology and zoology. The new building for the Icelandic Institute of Natural History houses research facilities and offices for 50 scientists and other employees. Furthermore, the building houses the institute's research specimen collections and scientific library.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Urridaholt Master Plan

The master plan for Urridaholt development has received numerous international recognitions and awards for planning and advanced sustainability measures; including the Award of the Boston Society of Architects and the Nordegrio Award. In addition, the master plan was awarded the second prize at the 2007 LivCom Awards.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

The Urridaholt master plan is characterized by mixed use development and an emphasis on sustainable development, diversity and respect for both environment and community. Good access to outdoor recreation and pedestrian routes is ensured. Streets are designed to integrate surface drainage systems that have been specially designed to protect the ecology of nearby lake; Urridaholtsvatn.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Building Form

As one of the first buildings to rise in Urridaholt, the Icelandic Institute of Natural History will mark the entry to the development ́s business avenue. The building is divided into three parts by two fissures that visually reduce the building mass and communicate the gradual rhythm and human scale of the streetscape prescribed in the masterplan. Moreover, the three part plan figure feflects the composition of an insect body, thereby connecting building form to the Institute’s function.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Towards the north-west, the building rises upwards and out towards the spectacular view, its form mirroring the profile of Mount Keilir to the south. The fissures are bridged with transparent corridors and stairwells, accented with a bright green colour that becomes brilliantly illuminated at night. However, the primary purpose of the fissures is to provide the institute's employees with breaks from the office environment on their way through the building. When passing through the fissures, one comes into strong visual contact with the surroundings; light, weather, sky and horizon.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Materials

Material palettes are simple and clear. A fritted glass screen envelopes the upper floors, providing a weather shield and supporting the building's natural ventilation. The glass is fritted with a pattern specially designed for the building; a pattern derived from the familiar formation of ice crystals, which simultaneously diffuses the strict geometry of windows beyond the screen and provides soft shading from low sun angles native to northern latitudes.

While transparency and diffused edges define the glass screen, opaque surfaces of exposed concrete frame the glass and provide contrast to its attributes.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Sustainable Design Features

Urridaholt's master plan is primarily defined by ecological awareness, a spirit that is carried on in the design of the building. Among the many sustainable design features are sustainable drainage solutions employed on and around the site. Those strategies include permeable surfaces for parking and swales for filtering and slowing down the flow of surface water. In addition, the building's green roof, which is laid with local turf and moss, serves as a filtering mechanism for rainwater, as added insulation and as habitat for birds and native insects.

Furthermore, the previeously mentioned double facade facilitates effective natural ventilation. Each office is equipped with at least two operable windows; upper and lower window, improving the flow of fresh air through the space, from the in-between space of the double facade. Offices also enjoy plentiful daylight and spectacular views of the surroundings.

Icelandic Institute of Natural History by Arkis

Project title: Icelandic Institute of Natural History
Completion: October 2010
Site area: 5.199 m2
Gross floor area: 3.515 m2
Function: offices, laboratories and specimen collections
Architects: Arkís
Bjorn Gudbrandsson architect
Egill Guðmundsson architect
Owner/clients: Natturufraedihus ehf
Location: Gardabaer, Iceland


See also:

.

Restello by
Piercy Conner Architects
YJP Administrative Center by HHD_FUN More architecture
on Dezeen
| 6 comments

Posted on Wednesday, January 5th, 2011 at 4:29 am by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • felix

    the ice crystals on the glass facade is inspired, even if the technology is rather trendy

    really can't decide about this building, it jumps from quiet, strong elegance to boring boringness

    i don't like the louvres shoved behind the glass though. louvres need to sail out from the building if they're going to look like that. should have been achieved some other way

    • SagaBonus

      Have you ever experienced the winds in Iceland? Placing the louvers between the glazing and envelope is a practical consideration and probably reduces the mechanical stresses put on the louvers by the environment. I would disagree that louvers "need to sail out". In Iceland, average storm winds can reach 50 m/s (110 mph). It seems reasonable to have the louvers out of the elements.

      • felix

        what i meant was that they've used standard louvers, which normally come out from the building envelope, but have sandwiched them, which looks wrong. my suggestion is to redesign the louvres, not move them outside

  • dalstonrosi

    Publishing a project without drawings will be something I will never understand.

  • brendan

    Without interiors too. What's the space inside?

    • felix

      maybe it's not decorated yet. why they'd need to get press attention right now and can't wait I don't know